Azért megy üresen, éjjel is a Puskás Aréna világítása, mert szép

Azért megy üresen, éjjel is a Puskás Aréna világítása, mert szép

Az Országgyűlés, a Lánchíd, a Budai vár vagy a Szabadság-szobor alkotta szimbolikus közegbe került az új Puskás Aréna, már ami azt illeti, hogy éjjel díszkivilágítást kell kapnia.

A stadion ugyanis az átadása óta sem sötétült el, a nemzeti színekből álló megvilágítás minden éjjel látható. Először a 24.hu próbálta kideríteni, hogy a november 15-i Magyarország-Uruguay barátságos válogatott futballmérkőzés után miért nem kapcsolták le a villanyt, de a fenntartásért felelős Nemzeti Sportközpontokat (NSK) hiba kérdezték, azok a legalapvetőbb kommunikációs hibát elkövetve egyszerűen nem válaszoltak az újságírói megkeresésre.

Ebből következett, hogy Stummer János jobbikos országggyűlési képviselő december 2-án írásbeli kérdéssel fordult Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez ugyanebben a témában, a politikusnak két kérdése volt:

  • az egyik, hogy mi indokolja a stadion éjszakai megvilágítását,
  • és mindez mennyibe kerül.

Gulyás Gergely helyett ezúttal is Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára válaszolt, és ebben egészen más megvilágításba helyezte a dolgokat:

kiderült, hogy egyszerűen büszkeségből világítják ki a stadiont, ennek semmilyen különösebb oka nincs.

Mint Orbán fogalmazott,

Budapest méltán híres éjszakai látképének elmaradhatatlan része az épített örökségünk ikonikus elemeinek díszkivilágítása: az Országgyűlés, a Lánchíd, a Budai vár vagy akár a Szabadság-szobor. Fővárosunk azonban nem csak történelmi építészetével büszkélkedhet. A Puskás Arénában Budapest egyik szimbolikus épülete született újjá, amely a városkép egyik meghatározó elemeként turisztikai attrakció is: nem csak nappal, hanem éjjel is. Hiszen az Aréna több lett, mint egy stadion.

Arra a kérdésre azonban nem válaszolt az államtitkár, hogy mindez mennyibe kerül az adófizetőknek. Mindössze azt árulta el, hogy -nem meglepő módon, hiszen új épületről van szó- energiatakarékos LED-világítást kapott az Aréna, a fényárt pedig 560 darab lámpa szolgáltatja.

A tervek szerint a díszkivilágítás a korábban említett budapesti középületek kivilágítási rendjéhez igazodva üzemel majd - közölte az államtitkár.