Rakétákat lőtt ki Irán: azt mondják, 80 amerikai katona meghalt, mások szerint áldozat sincs

Rakéta
pixabay.com

Irán 22 rakétával támadta szerda hajnalban az iraki Ain al-Aszad légitámaszpontot, amelyen az amerikai vezetésű nemzetközi katonai koalíció különböző nemzetiségű kontingensei teljesítenek szolgálatot, valamint Erbíl várost - közölte az iraki hadsereg.

A bázist 17 rakétával vették célba, a városban lévő külföldi katonai célpontokat pedig öttel. A bázison becsapódó rakéták közül kettő nem robbant föl - közölték.

Az iraki katonai közlemény nem szól arról, hogy külföldi katonának esett volna bántódása, de az érintett országok közül több közölte, hogy sértetlen minden ott szolgáló katonája.

Az iráni állami tévé azt közölte, hogy "legalább 80 amerikai terrorista" meghalt a rakétatámadásban, több amerikai helikopter megsemmisült, és az Irakban lévő erőknek egyetlen rakétát sem sikerült elfogniuk.

Az iráni állami tévé idézte a Forradalmi Gárda elitalakulatának egyik magas rangú tisztjét, aki szerint száz amerikai célpontjuk van a térségben arra az esetre, ha az Egyesült Államok megtorolná ezt a támadást. A Kászim Szulejmán iráni tábornok megölése miatti megtorlásuk forgatókönyvei közül az egyik legenyhébbet választották - jelentette ki.

A magyar katonák is jól vannak

Az éjszaka folyamán rakétatámadás ért több koalíciós katonai tábort Irakban; a támadások következtében magyar katona nem sérült meg - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szerda reggel az MTI-vel.

A közlemény szerint a honvédek biztonsága érdekében a Magyar Honvédség megtette a szükséges intézkedéseket.

Donald Trump most nyugodt

„Messze a miénk a világ legerősebb, legjobban felszerelt hadserege” így kommentálta a támadás hírét Donald Trump. Az Egyesült Államok elnöke elismerte, keletkeztek károk, de úgy látja, minden a tervek szerint halad. Későbbre részletesebb tájékoztatást ígért.