Több vádlott elismerte bűnösségét a Simonka-perben - a Jobbik lemondásra szólította fel a politikust

.

Csütörtökön folytatódott Simonka György perének előkészítő tárgyalása. A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt képviselő pere újabb fontos állomásához érkezett, ugyanis

a büntetőper több vádlottja is beismerte bűnösségét. 

Simonka György magabiztossága csak egy felvett póz

Ahogy arról beszámoltunk, tegnap a Fővárosi Törvényszéken megkezdődött a fideszes országgyűlési képviselő, Simonka György és 32 társa elleni per előkészítő ülése, és egyelőre csak annyi tűnik biztosnak, hogy a 70 ezer oldalas perirat nagyon-nagyon hosszú, illetve hogy a kormánypárti politikus magabiztos, sőt, inkább áldozatként mutatta be magát a sajtó előtt.

A 24.hu tudósítása szerint négy vádlott beismerte a bűnösséget, ugyanakkor a bíróság nem fogadta el a beismerést. Két vádlott esetében azért, mert nem volt teljes a beismerés, a másik kettőnél pedig azért, mert az eljárás jelen szakaszában még nem tisztázott minden részlet, továbbá a többi vádlott is vitatta a szavaikat.

Az ügy további négy vádlottja egyezséget kötött az ügyészséggel, őket is csütörtökön hallgatta meg a bíróság. Mindez azt jelenti, hogy az ügy nyolc vádlottja ismerte be teljesen, vagy részben az ügyészség vádjait.

Korábban Simonka György és felesége, valamint az első- és másodrendű vádlott sem ismerte be bűnösségét. Mindannyian vallomást kívánnak tenni az eljárás során, Simonka több mint száz tanú meghallgatását kezdeményezte - írja a 24.hu.

Hamarabb vége lehet Simonkának, mint sokan gondolnák, és ez időközi választást érhet

A rossz tapasztalatokból kiindulva sokan úgy tartják, hogy a Simonka-pert legalább a 2022-es országgyűlési választásokat követő időszakig el fogják húzni, vagy akár annál is tovább. Ez azonban egyáltalán nem biztos, hogy így is lesz.

Jobbik: Simonka azonnal mondjon le!

A párt szerint a fideszes politikus minden jogosultságát elvesztette a képviselői tisztség betöltésére. 

Közleményükben emlékeztetnek: a Fővárosi Törvényszéken Simonka György országgyűlési képviselő büntetőperének előkészítő tárgyalásán az ügy több vádlottja is elismerte bűnösségét, miszerint "részt vettek a Simonka által irányított bűnszervezetben, és elfogadták az ügyészség által indítványozott büntetést" - olvasható Szabó Ervin közleményében.

A jobbikos politikus értékelése szerint a Simonka eddig is méltatlan volt a Békés megyei választópolgárok képviseletére, de a mai naptól minden jogosultságát elvesztette az országgyűlési képviselői tisztség betöltésére.

"Felszólítom a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással megvádolt Simonka Györgyöt, hogy azonnali hatállyal mondjon le mandátumáról!"

- olvasható a közleményében.