Jakab Péter: "a legjobb harcosokat szeretném az első vonalban látni!"

Jakab Péter
Jakab Péter

Január 25-én tartja tisztújítását a Jobbik, a küldöttek két elnökjelölt és 16 alelnökjelölt közül választhatnak. Jakab Péter, a párt parlamenti frakcióvezetője elnökjelöltként indul a megmérettetésen. A politikust terveiről, céljairól és programjáról kérdeztük. Interjú.

Miért vállalja a megmérettetést?

Soha nem törekedtem arra, hogy a Jobbik elnöke legyek, mint ahogy korábban arra sem, hogy frakcióvezető legyek. Az biztos, hogy a pártnak új lendültet kell adni. Erőt, dinamizmust. Ha a tagság úgy ítéli meg, hogy ezt én tudom megadni, akkor nem futok el a feladat elől.

Mit kíván elérni politikai közösségében?

A Jobbikban nagyon sok potenciál van, ez viszont ma nagy százalékban nincs kihasználva.

A legjobb harcosokat szeretném az első vonalban látni, akik kimozdíthatják a fásultságból azokat is, akik talán elfáradtak a rezsimmel vívott harcban.

Valódi érdemelvű politikai közösséget szeretnék, ahol nem a kapcsolatrendszer az előrejutás alapja, és nem is az, hogy ki milyen régóta van a Jobbikban, hanem a tehetség, a szorgalom és a munka. Ha a bennünk rejlő energiát maximálisan kihasználjuk, akkor meglesz a lendület is. 

Mi a programjának az üzenete?

Az emberközpontúság. Fontos az ideológia a közösségünk számára, de a választóknak ennél sokkal fontosabb, hogy meg tudjuk-e oldani a problémáikat. Az én feladatom nem az, hogy megmondjam, ki mit gondoljon a világról. Az én feladatom az, hogy minden magyar ember számára biztosítsam a szabadságot és a gyarapodást.

Hogy a melós minőségi munkáért minőségi bért kapjon, a nyugdíjas tisztességes nyugdíjat, a beteg meg ne meghalni, hanem meggyógyulni járjon a kórházakba.

És persze az anyagi mellett biztosítani kell a szellemi szabadságot is modern oktatással és kiegyensúlyozott tájékoztatással azért, hogy minden magyar felelősen tudjon dönteni a saját maga és a nemzet sorsáról. Ez a feladatunk, de ha ezt teljesítjük, többet tettünk ezért a nemzetért, mint az elmúlt évtizedekben bárki.

Mire büszke eddigi pályafutása, közéleti tevékenysége során?

Arra, hogy borsodiként bevihetem a Tisztelt Házba a nép hangját, és odatehetem az igazságot Orbán Viktor asztalára pont olyan nyersen, ahogy azt az emberek elvárják.

A választókkal egymást erősítjük, ők engem, én őket. Nagyon jólesett például, hogy másfél év parlamenti politizálás után engem tartottak a választók a legnépszerűbb ellenzéki képviselőnek az országgyűlésben.

Ennél nagyobb elismerés nekem nem kell.

Hol látja a Jobbik szerepét, feladatát a közeljövőben, 2022-ben?

A Jobbiknak nem az ellenzék, hanem a kormányváltás vezető erejének kell lennie. Magyarán 2022-ben nem ellenzéki, hanem kormányzati szerepre készülünk, méghozzá egy olyan ellenzéki együttműködés részeként, amelyik úgy váltja le az Orbán-rendszert, hogy közben nem hozza vissza a Gyurcsány-korszakot. Ha ezt elérjük, akkor nemcsak kormányt, de rendszert is tudunk váltani, és végre nemcsak a Jobbik, de az ország is érdemelvű lehet, ahol nem a haverok jutnak előre, hanem a tehetségesek és a szorgalmasok.