Hiába a fegyverembargó, páncélozott csapatszállítók érkeztek török hajókísérettel Líbiába

Hiába a fegyverembargó, páncélozott csapatszállítók érkeztek török hajókísérettel Líbiába

Páncélozott csapatszállító járműveket szállítottak török hajókísérettel Líbiába, ami sérti az ENSZ-fegyverembargó előírásait - közölték francia katonai források csütörtökön.

Az AFP francia hírügynökség arról számolt be, hogy

a Földközi-tengerre vezényelt Charles de Gaulle repülőgép-hordozóról észlelték, hogy egy török fregatt kísérte a Bana nevű, libanoni zászló alatt hajózó teherszállítót a líbiai partoknál, Tripoli felé, feltehetően a nemzetközileg elismert kormány támogatására.

A tengeri hajóforgalmat figyelő Marine Traffic internetes portál szerint a Bana csütörtök délután Szicília közelében tartózkodott.

A Twitteren fotók is terjedni kezdtek arról, hogy mi lehet a fedélzeten:

Emmanuel Macron francia elnök szerdán azzal vádolta meg török kollégáját, Recep Tayyip Erdogant, hogy nem tett eleget azon ígéretének, amelynek értelmében Ankara nem avatkozik be Líbiában, minthogy az elmúlt napokban is szíriai zsoldosokat szállítottak az észak-afrikai országba török hajókísérettel.

A líbiai konfliktusban érdekelt országok képviselői január 19-i berlini találkozójukon vállalták, hogy a továbbiakban nem avatkoznak be Líbia belügyeibe, illetve betartják az ENSZ fegyverembargóját:

Nem megyünk Líbiába háborúzni, becsszó

Hétvégén Berlinben tartották azt a Líbia-konferenciát, aminek célja a polgárháborús helyzet javítása volt a moszkvai diplomáciai találkozó kudarca után. Az Angela Merkel által gründolt eseményen sikerült néhány dologban megegyezni, ami előrelépést jelenthet, ha ezeket a gyakorlatba ülteti az a 12 ország és 4 nemzetközi szervezet, amely jelen volt a találkozón, amin komoly világpolitikai tényezők is részt vettek: többek között Angela Merkel, Emmanuel Macron, Vlagyimir Putyin, Boris Johnson, Recep Tayyip Erdoğan és Mike Pompeo.

Egyes szakértők ugyanakkor kiemelték, hogy Macron az embargó korábbi, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek általi megsértései ellen nem emelt szót nyilvánosan.

Ez a két ország a szembenálló felet, a déli és keleti területeket ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornokot támogatja, akárcsak Franciaország.

Senki előtt nem titok, hogy Párizs feltételek nélküli támogatást biztosít Haftarnak a líbiai természeti kincsek feletti ellenőrzési jogokért cserébe

- mondta a török külügyminiszter csütörtökön.

Az ENSZ líbiai különmegbízottja csütörtökön elítélte a berlini vállalások sorozatos megsértését, ez szerinte az erőszak fellángolásához vezethet.

Haftar tavaly áprilisban kezdett hadjáratot Tripoli elfoglalására orosz és afrikai zsoldosok segítségével.

(MTI)