Betiltottak egy magyarellenes tüntetést Romániában

Betiltottak egy magyarellenes tüntetést Romániában

A bukaresti főpolgármester hivatal betiltott egy magyarellenes tüntetést, amit vasárnap tartottak volna meg - írja a Főtér.ro A demonstrációt a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma és a Nemzet Útja Egyesület Egyesület szervezte volna. 

Azzal a céllal szervezeték volna meg a tiltakozást, mert véleményük szerint az új közigazgatási törvénykönyv akkora engedményt tesz a magyaroknak az anyanyelvhasználat terén, hogy második hivatalos nyelvvé teszi a magyart Romániában. 

Ezzel szemben az igazság az, hogy a romániai magyarok pártja, az RMDSZ is bírálta a törvényt, ugyanis szerintük csorbítja a kisebbségek jogait és visszalépést jelent a korábban hatályos anyanyelvhasználati rendelkezésekhez képest. 

A Főtér információi szerint a tüntetést nem magyarellenessége miatt nem engedélyezték, noha a Székely Figyelő Alapítvány elnöke például beadványban figyelmeztette a főpolgármesteri hivatalt, hogy a tervezett tüntetés éppen uszító jellege miatt sérti a gyülekezési törvényt.

A bukaresti főpolgármesteri hivatal döntését azzal indokolta, hogy az utcai megmozdulás zavarná az államfői hivatal munkáját.