Kövér László szerint a parlament ellenőrző szerepe jelentéktelenné vált

Kövér László szerint a parlament ellenőrző szerepe jelentéktelenné vált

Az Országgyűlés házelnöke, Kövér László szerint a tavaszi ülésszak legfontosabb kérdése a jövő évi költségvetés lesz - írja a kormányközeli Magyar Nemzet a Karc FM reggeli műsorát idézve. 

Kövér László a rádió reggeli műsorában arról is beszélt, hogy az utóbbi években a parlament törvényalkotó funkciója csökkent, mert 2010 után – amikor az ország a csőd szélén állt – a legfontosabb törvényeket már elfogadták. 

A házelnök jelezte, hogy nyugodt időszakra számít az Parlament életében, annak ellenére is, ha vannak olyanok, mint Hadházy Ákos, aki véleménye szerint

folyamatosan megcsúfolja a parlamentarizmust és gyalázza a magyar Országgyűlést.

Úgy véli, külföldi példák is azt bizonyítják, hogy sehol sem tűrik az ilyen viselkedéseket és a magyar házszabálynál sokkal szigorúbban büntetik. Hozzátette,

az ellenzéki oldalon többségében józan képviselők ülnek, ezért marad magára Hadházy az alternatív parlament ötletével. Ilyen nincs sehol a világon, mindenhol egy parlament van, az ellenzék csak magának ártana ezzel."

Kövér László elmondta, hogy annyira élessé vált az ellentét a két oldal között, hogy

az Országgyűlés ellenőrző szerepe a végrehajtó hatalommal szemben jelentéktelenné vált. 

A Fidesz politikusa úgy véli, ez nagyon nagy baj van, mert egy-egy minisztérium munkájának ellenőrzése a közös mondanivaló hiánya miatt a napi politikai csatározások része lett. Az elmérgesedett viszonyért az MSZP-t tette felelőssé. Úgy gondolja, a szocialisták 2002 után, az ellenzékbe került Fideszről be akarták bizonyítani, hogy korrupt volt a kormányzása, több mint száz büntetőeljárás indult. A politikus úgy emlékszik, gyakorlatilag ki akarták őket iktatni a balliberálisok.

Kövér László a beszélgetés végén kiemelte, hogy

a Fidesz politikáján nem kell változtatni, az irány jó,

a vitákat nem viszik ki a nyilvánosság elé, mint tette azt Lázár János, de az oktatás és egészségügy kérdésében változtatni kell a kommunikáción, mert az ellenzék hisztériái miatt az épeszű érvek hatástalanok.