Lelőhettek egy szíriai menekültet a görög határőrök, Athén szerint hazudnak a törökök

Lelőhettek egy szíriai menekültet a görög határőrök, Athén szerint hazudnak a törökök

Frissítés: Egyelőre nem világos, hogy pontosan mitől halhatott meg a menekült, ha történt ilyen egyáltalán. A biztonsági erők könnygázt, gumilövedékeket és vízágyút vetettek be. A görög kormány szóvivője hamisnak, török propagandának nevezte a halálos áldozatról szóló hírt.

Korábban írtuk:

Egy török lapra hivatkozva írja a 24.hu, hogy hétfőn reggel újra dulakodás volt a török-görög határon a menekültek és a görög hatóságok között, a határőrök a levegőbe lőttek, de tisztázatlan körülmények között egy lövés torkon találhatott egy fiatal szíriai menekültet, aki a helyszínen meghalt.

A Twitteren terjed egy videó az állítólagos lövés utáni pillanatokról, de azt etikai megfontolásokból semmilyen formában nem közöljük.

Az információt egyelőre nem erősítették meg egyetlen hiteles forrásból sem, tehát fenntartásokkal kell kezelni. Cikkünket frissítjük, ha megtudunk valamit.

A török-görög határon azután vált feszültté a helyzet, hogy Ankara bejelentette: nem állja útját a továbbiakban a menekülteknek. Ez ugyan a riogatással ellentétben nem azt jelenti, hogy azon nyomban milliók indultak Európa felé, de a görög határon valóban erősödött a nyomás:

Egy görög sziget lakói láncokkal állták el a menekültek útját, egy csónakból nem engedték kiszállni az érkezőket

Súlyossá vált a helyzet a Görögországhoz tartozó Leszboszon vasárnap, miután Törökország megnyitotta határait a migránsok/menekültek előtt - írja az MTI az AFP-re hivatkozva. Az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó fotóriportere szerint az égei-tengeri sziget felindult lakói nem engedtek kikötni Thérmiben egy gumicsónakot, amellyel 50 menedékkérő érkezett, köztük gyerekekkel.