Románok és bolgárok állták el a határt Hegyeshalomnál

Románok és bolgárok állták el a határt Hegyeshalomnál

Külföldiek állták el a forgalmat kedd délben Hegyeshalomnál, az osztrák oldalon, azt várják, hogy a magyar hatóságok átengedjék őket - hangzott el az állami hírtévén. Magyarország azonban a koronavírus-járvány miatt hétfőn éjféltől lezárta a határait a külföldiek előtt.

A rendőrség kedden azt közölte, hogy csaknem húsz kilométeres torlódás alakult ki a közúti határátkelő osztrák oldalán. Arra kérték az Ausztriából érkező magyar állampolgárokat, hogy válasszanak másik, a személyforgalom számára nyitva tartó határátlépési pontot.

Az M1 tudósítója a helyszínről azt jelentette: a nem magyar állampolgárok éjfélkor még visszafordultak az osztrák magyar határtól, de most nem hajlandók elhagyni a sorokat.

A magyar rendőrök jelenleg az osztrák határhoz közelebb, az útlevél-kezelőhelytől négyszáz méterre álltak fel, így próbálva visszafordítani az elsősorban román, bolgár és szerb rendszámú autókat.

Körülbelül 60-70 ember kiszállt az autójából és dél óta a belépésre jogosult kamionok forgalmát is elállják, ezzel próbálva elérni, hogy átengedjék őket a határon - hangzott el a műsorban.

Hozzátették: a belépésre nem jogosultak legtöbbje vendégmunkás, többnyire Németországban és egy részük Franciaországban dolgozott, és valószínűleg a határnál szembesültek azzal, hogy Magyarország lezárta határait a külföldiek előtt.

Megfenyegették és ott tartották a magyarokat

A Magyar Hang azt írja, egy olvasójuk több magyarral együtt harapófogóba került, akik ugyan magyar állampolgárként beléphetnének a hazájukba, ám a román vendégmunkások, akiket éjfél óta nem engednek be Magyarország területére, a magyarokat sem engedik áthaladni. Az olvasó elmondta, hogy visszatolatni, visszafordulni is próbált, hogy a szervizúton hagyja el a problémás területet, de ez sem engedték meg neki a román állampolgárok, sőt, megfenyegették. Elmondása szerint azt mondták neki, hogy „ne akarj bajt magadnak, ülj vissza az autóba, nem mész innen sehova”.

Bogdan Aurescu román külügyminiszter humanitárius folyosó megnyitását kérte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztertől kedden, hogy Magyarországon keresztül utazhasson haza az a több mint 3500 román állampolgár, aki a magyar-osztrák határon, Hegyeshalomnál akadt el, miután Magyarország a koronavírus-járvány miatt lezárta a határait a külföldiek előtt.

Aurescu telefonon kért segítséget magyar kollégájától, arra hivatkozva, hogy szerinte nem volt elegendő idő az intézkedés bejelentése és életbe léptetése között.

Frissítés: a felek megállapodtak, kedd éjjel egyszeri alkalommal megnyitják a határt a vendégmunkások előtt, akik így átautózhatnak a tranzitútvonalakon.

Magyarország hétfőn éjféltől zárta le határait a külföldről érkező nem magyar állampolgárok előtt. Az erről szóló döntést Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délelőtt jelentette be az Országgyűlésben. A jövőben csak magyar állampolgárok léphetnek be az ország területére. A korlátozás csak a személyforgalomra vonatkozik.

(MTI)