Nemmel szavaz a Jobbik Orbán terjeszkedésére: „Mi nem a demokráciát, hanem a járványt szeretnénk felszámolni”

Nemmel szavaz a Jobbik Orbán terjeszkedésére: „Mi nem a demokráciát, hanem a járványt szeretnénk felszámolni”

Úgy tűnik, Magyarország kormánya nem a vírust, nem a gazdasági válságot, hanem a demokráciát akarja karanténba zárni – közölte Jakab Péter, a Jobbik elnöke hétfői videós tájékoztatásán, amit a parlament ülése előtt tett közzé. Bejelentette pártja döntését is a rendkívüli helyzettel, pontosabban annak rendeleteivel kapcsolatos törvénymódosítás kapcsán. Mint fogalmazott,

„Ami most történik Magyarországon – történelemtanárként is mondom- nem más, mint közönséges államcsíny. Felelős politikus erre nem mondhat igent, éppen ezért a Jobbik nemmel fog szavazni.”

Jakab Péter azt mondta, miközben Európa és a világ kormányai a koronavírus ellen harcolnak, Magyarország kormánya veszélyhelyzetben is csak azon dolgozik, hogy maga számára korlátlan hatalmat szavaztasson meg.

A pártelnök leszögezte, abban nincs vita a Jobbik és a kormány között, hogy a veszélyhelyzetet meg kell hosszabbítani. A kérdés csak az, hogy mennyi időre kapjon felhatalmazást Orbán Viktor ahhoz, hogy parlament nélkül, rendeleti úton kormányozhasson.

Ők azt mondják, hogy kövessük az eddigi gyakorlatot, hiszen korábban is volt már Magyarországon veszélyhelyzet, amikor a parlament 2-3 hónapra szavazott meg rendkívüli felhatalmazást a kormány számára, majd indokolt esetben azt újra meghosszabbította.

„Orbán Viktornak azonban ez nem elég. Ő azt mondja, hogy egészen addig szeretne rendeleti úton, parlament nélkül kormányozni, vagyis egészen addig szeretné fenntartani a veszélyhelyzetet, ameddig a kedve tartja. Ha egy évig, akkor egy évig, ha tíz évig, akkor tíz évig. Addig sem kell összehívni a parlamentet, viszont lehet korlátozni a lakosságot, a tulajdon szabadságát, a véleménynyilvánítás szabadságát, sőt még választást sem kell tartani.”

A Jobbik elnöke szerint a kérdés brutálisan egyszerű: indokolt-e élethosszig tartó felhatalmazást adni Orbán Viktornak ahhoz, hogy rendeleti úton kormányozzon, parlament nélkül, vagy sem.

„A válasz az, hogy királyságban igen, demokráciában viszont nem.”

- közölte, hozzátéve, álláspontjuk szerint demokráciában még rendkívüli helyzetben is alkalmas a parlament arra, hogy 2-3 havonta összeüljön és meghozza a szükséges döntéseket.

„Mi nem a demokráciát, hanem a járványt szeretnénk felszámolni, ehhez pedig nem korlátlan hatalomra van szükség korlátlan ideig, hanem védőfelszerelésekre, tesztekre, szűrésekre, maszkokra, kijárási tilalomra vagy éppen anyagi segítségre a családok számára”

– mondta.