Washington Post: a koronavírus megöli a magyar demokráciát

Washington Post: a koronavírus megöli a magyar demokráciát

A The Washington Post című amerikai lap foglalkozott a magyar belpolitikával azok után, hogy hétfőn korlátlan idejű hatalmat szavazott meg a kétharmados kormánytöbbség Orbán Viktor miniszterelnöknek. 

A lap szerint Orbán Viktor politikai célokra használta fel a koronavírust akkor, amikor összefüggésbe hozta azt a bevándorlással. Hozzáteszi, hogy több szakértő szerint is az egészségügyi ellátórendszer jelenleg nincs olyan állapotban, hogy teljes mértékben képes legyen megbirkózni a járvánnyal, ezért továbbra is anyagi támogatásra szorul.

„A magyar parlament hétfőn átruházta a hatalmat Orbán Viktorra, amíg azt ő jónak látja. Tehát korlátozás nélkül. Ezzel az Európai Unió tagjaként Magyarország az Európai Unió alapszerződését is veszélybe sodorta, hiszen a demokrácia akár felfüggesztésre is kerülhet az új koronavírus elleni védekezés nevében"

- írja a cikk.

Az amerikai lapnak a Lydia Gall, a CEU kutatója azt mondta, hogy veszélyhelyzetben szükség lehet ideiglenes jogokra, de minden intézkedésnek ideiglenesnek és arányosnak kell lennie. Gall megjegyezte, hogy véleménye szerint folytatódik Orbán Viktor ellenőrizetlen hatalma.

A hétfői felhatalmazási törvény szavazása előtt több brüsszeli és strasbourgi vezető is figyelmeztette a magyar kormányt, hogy a „határozatlan és ellenőrizetlen sürgősségi állapot" rontja a magyar demokráciát. A lap Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök tweetjét is idézi, aki arról írt, hogy

Magyarország az illiberalizmus felé csúszik, ami az Európai Unió egészét fenyegeti.