Koronavírusos beteget küldtek haza a János kórházból, a család többi tagja is veszélyeztetett

Koronavírusos beteget küldtek haza a János kórházból, a család többi tagja is veszélyeztetett

Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter rendelete miatt rengeteg beteget küldenek haza a kórházakból, hogy az ágyak 60 százaléka üres legyen. A János kórházból a hvg.hu cikke szerint nemrég egy olyan embert bocsátottak haza, akiről kiderült, hogy koronavírus-beteg.

A lap olvasója arról számolt be, hogy 76 éves, műtéte után lábadozó anyósát kapta haza nagypénteken a János kórházból. Másnap, szombaton egy váratlan telefont kapott a járványügyi hatóságtól:

a kontaktkutatáshoz kaptak kérdéseket, hiszen ők már tudták, hogy előző nap hazaszállított rokonuk elkapta a koronavírust.

A döbbenetes helyzet vasárnapra tisztázódott, a család akkor tudta meg a kórház ügyeletes orvosától telefonon, hogy pozitív lett az idős hölgy vírustesztje, a kellemetlenségért pedig elnézést kérnek.

Kiderült, hogy az olvasó anyósán még bentfekvése alatt végeztek tesztet, mert köhögött és hőemelkedése volt. Erről azonban senkinek nem szóltak, csupán a zárójelentés egy figyelmen kívül hagyott mondatát találták meg, miszerint

„felsőlégúti tünetek miatt COVID szűrés történt, eredmény folyamatban.”

Tehát a kórházból úgy küldtek haza valakit, hogy még nem tudták, milyen eredménye lett a tesztjének. Márpedig az, hogy hazaküldték a vírusos beteget a családjához, más okból is probléma:

a családtagok is veszélyeztetettek, egyiküket nemrég műtötték, másikuknak krónikus magas vérnyomása van.

Magyarul hiába próbálták kerülni eddig az embereket, hiába maradtak otthon, most konkrétan a melléjük tettek egy pozitív, fertőző beteget.

A család kedden megkapta az ajtajára a piros matricát is arról, hogy hatósági karantén alatt állnak, otthonukba tilos a belépés. Azt mondták, azért fordulnak a nyilvánossághoz, hogy felhívják mások figyelmét is arra: ragaszkodjanak a negatív koronavírus-teszthez, mielőtt hazaküldenék családtagjukat. Az idős hölgy egyébként nyilvánvalóan a kórházban kapta el a vírust, ugyanis már több mint egy hónapja bent feküdt.