Közös állásfoglalásban fogják elítélni a magyar kormányt az Európai Parlamentben a felhatalmazási törvény miatt

Közös állásfoglalásban fogják elítélni a magyar kormányt az Európai Parlamentben a felhatalmazási törvény miatt

Közös állásfoglalásban ítéli el a magyar kormányt a felhatalmazási törvény miatt az Európai Parlament több képviselőcsoportja is. A dokumentumot egyszerre jegyzi a Fidesznek máig otthont adó Európai Néppárt, a szocialisták, a liberálisok és a zöldek.

Az iromány „Az Európai Parlament állásfoglalása a COVID-19-világjárvány és annak következményei elleni küzdelemre irányuló összehangolt uniós fellépésről” címet viseli, és „A demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok védelme” című fejezetében azt írja:

„az európai értékekkel teljes mértékben összeegyeztethetetlennek tartja (...) a magyar kormány azon döntését, hogy határozatlan időre meghosszabbítja a szükségállapotot, felhatalmazza a kormányt rendeleti kormányzásra határozatlan időre, és gyengíti az Országgyűlés rendkívüli felügyeletét”.

Azt érdemes megjegyezni, hogy a dokumentumban foglalt „szükségállapot” helyett valójában Magyarországon csak veszélyhelyzet van, a kettő nem ugyanaz a kategória, de a különleges jogrend keretében vannak átfedések köztük. Vélhetően félrefordításról van szó, noha az angol nyelvű kiadványban valóban "state of emergency" szerepel, amit leginkább így lehet lefordítani.

Amennyiben megszavazzák a közös állásfoglalást –márpedig a többség megvan hozzá-, úgy az Európai Parlament fel fogja hívni az Európai Bizottságot, hogy sürgősen értékelje, a sürgősségi intézkedések összhangban vannak-e a szerződésekkel, és

teljes mértékben használja ki az összes rendelkezésre álló uniós eszközt és szankciót e súlyos és tartós jogsértés kezelésére, beleértve a költségvetési eszközöket is,

ismételten hangsúlyozva, hogy sürgősen szükség van egy, a demokráciával, a jogállamisággal és az alapvető jogokkal foglalkozó uniós mechanizmusra. Ezen kívül sürgeti az Európa Tanácsot, hogy

ismét tűzze napirendjére a folyamatban lévő, 7. cikk szerinti eljárással kapcsolatos vitákat és eljárásokat.

A javaslat értelmében az EP hangsúlyozza, hogy a nemzeti és uniós szinten hozott valamennyi intézkedésnek a jogállamisággal összhangban szigorúan a helyzet által megkövetelt mértéknek megfelelően kell arányosnak lennie, egyértelműen kapcsolódnia kell a jelenlegi egészségügyi válsághoz, időben korlátozottnak kell lennie, és valamennyi intézkedést rendszeres ellenőrzésnek kell alávetni.