Az egészségügyi államtitkár mindenkit kérdőre von, aki nem ért egyet a kórházigazgatók felmentésével

Az egészségügyi államtitkár mindenkit kérdőre von, aki nem ért egyet a kórházigazgatók felmentésével

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) budapesti szervezete levelet küldött Horváth Ildikó egészségügyi államtitkárnak annak érdekében, hogy adjon magyarázatot az Országos Rehabilitációs Intézet főigazgatójának menesztésére. 

A Magyar Orvosi Kamara levele szerint értetlenül állnak Cserháti Péter menesztése előtt. Ugyanis az igazgatót azért váltották le, mert még a határidő lejárta előtt jelezte, hogy nem akar utcára tenni több rehabilitáció alatt álló beteget is. Hozzáteszik: aggodalomra ad okot, hogy nem a megszokott módon mentették fel, méltatva eddigi munkásságát, hanem olyan eszközökkel, amellyel próbálták besározni a szakmai körökben is elismert szakembert. 

A kamara levelére Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár úgy reagált, hogy számára különösen megrendítő volt, hogy Cserháti doktor nem végezte el az operatív törzs által elvárt és miniszteri utasítással kiadott több lépcsős munkát. Véleménye szerint a miniszter utasításokkal való szembeszegülésével veszélyeztette a járvány elleni védekezést. 

Az államtitkár egyébként nem rest védeni máshol sem Kásler Miklós személyét. Egy a Népszava birtokába került levél szerint a Magyar Kórházszövetségre is nyomást gyakorolt, mert a testület elismeréssel nyilatkozott az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet felmentett főigazgatójáról, Cserháti Péterről. 

Horváth Ildikó a Magyar Kórházszövetségnek címzett levelében arról írt, hogy 

a kórházszövetség megnyilvánulását lényegében lázadásnak tekinti.

Felszólította a szövetséget, hogy foglaljon állást: Arra akarják-e buzdítani a többi kórház főigazgatóját is, hogy tagadják meg a miniszteri utasításokat? Továbbá kérte, nyilatkozzanak arról is, hogy az életpálya korábbi szakaszaiban nyújtott teljesítmény annullálja -e a miniszteri utasítások végre nem hajtását.

A Magyar Kórházszövetség elnöke, Ficzere Andrea jelezte, hogy nem határolódik el korábbi, honlapjukon olvasható állásfoglalásuktól. Kiemelte, hogy Cserháti életútjának és eddigi teljesítményének elismerése nem értelmezhető úgy, hogy az bármilyen vonatkozásban is a miniszteri utasításokat gátolná, vagy arra hangolná a főigazgatókat.

A választ az államtitkár nem fogadta el, és megismételte, várja a kórházszövetség nyilatkozatát: elfogadhatónak tartják-e azt, ami történt és mit tartanak elvártnak, elfogadhatónak az intézményvezetőktől?