Hétfőn érettségi: nem mérnek lázat, de maszk és fertőtlenítő lesz

Hétfőn érettségi: nem mérnek lázat, de maszk és fertőtlenítő lesz

Nem történt olyan esemény, ami miatt halasztani kellene az érettségi vizsgákat Maruzsa Zoltán szerint, ezért május 4-én megkezdődnek az írásbelik. Az EMMI köznevelésért felelős államtitkára az operatív törzs sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy lázmérést nem rendeltek el, aki beteg az ne menjen el.

Eredetileg 113 ezren jelentkeztek az érettségire, három százalékuk magától lépett vissza, 26 ezren pedig későbbi időpontban adhatnak számot a tudásukról. 

A vizsgák reggel 9-kor kezdődnek, így a diákok nem találkoznak a munkába járókkal. Maszkot a tanárok és a diákok is kapnak, az intézmények pedig kézfertőtlenítőt. Egyszerre tíz diák lehet egy teremben, másfél méteres távolságot tartva. Öltönyt nem kell viselni a vizsgázóknak, a teszteket pedig egy napig pihentetik, mielőtt továbbküldik javításra.

Van egy 44 éves áldozat

Müller Cecília ismertette a koronavirus.gov.hu-n korábban közzé tett adatokat, az országos tiszti főorvos azt mondta, hogy meghalt egy 44 éves nő is, akinek háromféle alapbetegsége volt.

  • Folyamatosan nő a kórházban kezeltek száma. Jelenleg 983 főt gyógyítanak 25 kórházban, 675 embert a fővárosban kezelnek.
  • Továbbra is zajlik az idősotthonok ellenőrzése és fertőtlenítése országszerte, a jövő hétre ígért eredményeket Müller Cecília. A fertőtlenítést végző honvédek 300 intézményben végeztek eddig.
  • 27 olyan idősotthon van, ahol megjelent a vírus. 87 dolgozó és több mint 600 bentlakó fertőződött meg, közülük 64-en haltak meg.
  • Az elektronikusan felírt gyógyszerek kiváltását megkönnyítették, ez gyógyászati segédeszközökre is vonatkozik.
  • A koronavírus miatt zár alá vett tatabányai kórház feladatait Esztergomba, Győrbe és Székesfehérvárra delegálták.

Müller Cecília az érettségivel kapcsolatban a higiénia fontosságát hangsúlyozta. Az országos tiszti főorvos azt javasolja, hogy a higiéniai szabályok megtartása miatt a teljesítményserkentő szőlőcukrokat se osszák meg egymással a diákok.

Most szabad egy kicsit irigynek lenni.

Müller Cecília szerint az elmúlt egy hétben beállt egy stabil állapot a fertőzések emelkedésének számában, épp ezért indokolt a korlátozások lazítása. Hangsúlyozta: mindig az lesz a fő szempont, hogy kontroll alatt tartsák a járványt.

A HVG kérdésére azt mondta, hogy a négy egyetem által végzett tesztek azt is kimutatják majd, ha valaki tünetmentesen esett át a koronavíruson. Arra számítanak, hogy az átfertőzöttség országos szinten 1 százalék alatt lesz.

Döntöttek az új korlátozásokról

Kiss Róbert szerint május 3-a után életbe lépnek az újfajta korlátozások, az erről szóló döntést a mai kormányülésen hozták meg. Részletes tájékoztatás az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a következő napokban ígért.

  • 696 házi karantént rendeltek el egy nap alatt, így ezek száma már 10 ezer felé emelkedett
  • 296-ra emelkedett a járvánnyal összefüggő bűncselekmények száma, ebből 17 esetben kellett járványügyi szabályszegés miatt eljárást indítani.

Az M1 rákérdezett Karácsony Gergely tervezett sebességkorlátozására, de az operatív törzs ügyeleti munkatársa elmondta, hogy ebben csak a Fővárosi Önkormányzatnak van hatásköre.