Mégsem lesz létszámcsökkentés a szentesi gimnáziumban

Mégsem lesz létszámcsökkentés a szentesi gimnáziumban

Visszavonta a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ vezetője azt az utasítást, amely értelmében utólag kellett volna visszavágni a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a felvettek létszámát - írja az Index

Mint ismert, korábban a már kihirdetett felvételi eredmények ellenére több diákot is arról értesítettek volna néhány napon belül, hogy mégse nyertek felvételt az iskolába. 

A mai kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt mondta a problémáról, hogy a 

"szakmai kritériumokon, utólagosan nem lehet megváltoztatni."

A korábbi tervek szerint a szentesi Horváth Mihály gimnáziumban az eddigi öt helyett három osztály indítottak volna a tankerületi vezető döntése alapján, de hasonló döntést hoztak volna egy makói és egy csongrádi gimnáziumban, utóbbi helyen nem vonták vissza a létszámcsökkentést, így az eddigi három helyett csak két osztályt indítanak. 

Az Index szerint a fenntartó azzal indokolta a drasztikus döntést, hogy így „emelkedhet az oktatás színvonala”. 

A lényegről azonban ismét nem esik szó, ugyanis országszerte óriási mértékű tanárhiány van, ráadásul a jelenlegi pedagógusok negyede 10 éven nyugdíjba megy, míg az újonnan érkezők száma, sokszor a felét sem teszi ki, a nyugdíjba vonulókénak. Kormányzati szándék nincs jelenleg probléma orvoslására, így adminisztratív módszerekhez nyúlhatnak, ezért jöhetnek az összevonások. Vagyis ugyanazon pedagógusokra a jövőben nem 25-30, hanem 40-45 fős osztályok várhatnak.