Kutatás: az anyatej megvédheti a csecsemőket a koronavírustól

Kutatás: az anyatej megvédheti a csecsemőket a koronavírustól

A fertőzött anyák tejének koronavírus elleni antitestjei megvédhetik a csecsemőt a betegségtől egy új kutatás szerint.

A New York-i Mount Sinai kórház Icahn Orvostudományi Egyetemének tudósa, Rebecca Powell vezette kutatócsoport tanulmányát a medRxiv portálon jelentette meg pénteken, egyelőre szakértői ellenőrzésen nem esett át, még nem publikálták nyomtatásban.

"Azokat az anyákat, akik megfertőződtek a SARS-CoV-2 vírussal, arra bíztatjuk, szoptassák a csecsemőjüket, mert más kutatók bebizonyították, hogy az anyatej nem közvetíti a fertőzést anyáról gyerekére. Megállapítottuk, hogy szinte bizonyosan jelen vannak az anyatejben az antitestek és lehetséges, hogy megvédik a csecsemőt a Covid-19 betegségtől"

- mondta el a Reutersnek Powell.

Az új koronavírus okozta betegség ellen az emberi immunrendszer által termelt antitestekről készült kutatások többsége a vérben lévő ellenanyagra koncentrál.

Powell csapata 15 mintát vizsgált meg, mindegyik koronavírus-fertőzött anyától származott. Emellett elemeztek 10 másik mintát, ezek 2019 decembere előttiek voltak, igazoltan nem fertőzött anyától származtak. A pozitív minták jelentős része (80 százaléka) erős immunválaszra utaló anyagokat tartalmazott. A kutatók úgy vélik, érdemes átfogó kutatást végezni a kérdésről.

Az anyatejről tudományosan bizonyították, hogy az anyai szervezet által termelt ellenanyagok átkerülnek bele és védik a szoptatott csecsemőt a betegségektől.