Karácsony: a vírus elsősorban az állami kórházakban fertőzött, onnan vitték be az idősotthonokba is

Karácsony: a vírus elsősorban az állami kórházakban fertőzött, onnan vitték be az idősotthonokba is

A Válasz Online megszerezte a Nemzeti Népegészségügyi Központ egyik prezentációjának diáját, melyen látható, hogy április utolsó napjaiban az új fertőzések 59 százaléka kórházi vagy szociális intézményi volt.

A diát egyelőre egy Facebook-posztban mutatták be:

A lap szerint az adatok azt mutatják, hogy a meglehetősen alacsony esetszám kétharmada intézményi hátterű, és ez újabb adalék ahhoz, hogy rövid időn belül a jelenlegi kijárási és egyéb korlátozások érdemi lazítása következhet. Viszont ez a Karácsony Gergely kontra Fidesz-kormány közötti kommunikációs háborúban fontos elem lehet.

A kormánypártok ugyanis időt és energiát nem sajnálva építették fel azt a kommunikációs modellt, miszerint a fővárosi idősotthonokban történt fertőzésekért egyenesen Karácsony Gergely a felelős, mint a fenntartó Fővárosi Önkormányzat vezetője. Ha viszont hivatalosan is alátámasztható, hogy az idősotthonokba az állami fenntartású kórházakból hurcolták be a vírust, az komoly találatot jelent a Fideszen.

„Kiderült hát végre, miért titkolja a kormány a járvánnyal kapcsolatos részletes adatokat, miért nem válaszol továbbra sem a kérdéseimre. Ebből a kiszivárgott grafikonból napnál világosabban kiderül: a járvány elsősorban a kórházakban és a kórházakból fertőz. Az állami fenntartású kórházakban gyakoribb a fertőzés, mint a szociális intézményekben, idősotthonokban. Minden harmadik fertőzés kórházi” – írta reagálásában a főpolgármester.

Karácsony szerint kiderül az adatokból az is, hogy

„már jelen volt a fertőzés a kórházakban, amikor azt kértük a kormányhivataltól, hogy ne kerülhessen ki a kórházakból egyetlen beteg sem negatív koronavírus-teszt nélkül. Miután ezt a kormányhivatal ’felesleges költségnek’ minősítette, megugrott a fertőzés a szociális intézményekben, az idősotthonokban. Ezért a kormányhivatali döntésért valakinek felelnie kell.”

Budapest vezetője közölte, a kormánynak felelnie kell arról, miért titkolják a kórházi fertőzések adatait, mit tettek és mit kívánnak tenni a kórházakban jelenlévő fertőzés megállításáért. És kérdés az is: miután ez a járvány elsősorban a kórházakban és onnan az intézményekbe kerülve van jelen, miért hezitálnak, bizonytalankodnak a budapestieket érintő korlátozások fokozatos és biztonságos enyhítéséről döntést hozni.