Egy diplomáciai baklövés miatt Matovič nagyon berágott az MKP-ra

Egy diplomáciai baklövés miatt Matovič nagyon berágott az MKP-ra

A felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) rosszul előkészített diplomáciai gesztusa boríthatja azt a közeledést, ami Igor Matovič szlovák miniszterelnök és a felvidéki magyarság között elindult azt követően, hogy a kormányfő Trianon 100. évfordulója kapcsán száz felvidéki magyar politikust, civil vezetőt és értelmiségit hívott meg Pozsonyba. Mint arról lapunk is beszámolt, Matovič rendkívül békülékeny hangot ütött meg, és a közös történelmi múlt elfogadásáról, az előretekintés fontosságáról beszélt.

Rendkívül barátságos beszédet mondott az új szlovák kormányfő

Két napja a pozsonyi várban, 100 meghívott felvidéki magyar és a szlovák kormány miniszterei, államtitkárai és az OĽaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek nevű párt) parlamenti képviselői előtt mondott beszédet Igor Matovič, Szlovákia új miniszterelnöke. Matovič beleállt egy rendkívül érzékeny témába, és beszéde alapján többre is számíthatunk, mint szimbolikus lépésre

A rendezvényen azonban az MKP politikusai egy memorandumot nyújtottak át Matovičnak, ez a lépés pedig nem illett a protokollba. A kormányfő magyar köszönéssel („Szia kedves barátaim”) induló – szlovák nyelvű – Facebook-bejegyzésében úgy értékelte az MKP lépését, hogy „visszaéltek a meghívással”.

A Körkép felvidéki magyar hírportál szerint a miniszterelnök azt mondta:

ez olyan, mintha nyújtanád a kezed, de ahelyett, hogy viszonoznák a kézfogást, beléköpnek.

Hozzátette, ilyen módszerrel „sem vele, sem a szlovákokkal nem fognak kommunikálni”.

A Körképnek nyilatkozott Matovič pártjának (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek, OL’aNO) magyar nemzetiségű parlamenti képviselője, Cseh Péter, aki szerint

kormányfő most tényleg dühös.

A képviselő szerint a magyar követeléseket nem ilyen módon kell lekommunikálni. Cseh a portálnak azt mondta, az OL’aNO az MKP-val szorosabb együttműködésre is törekedett, ezzel a lépéssel viszont

betelt a pohár.

Cseh ki is fejtette, számos magyarlakta járás elöljárói pozíciója kapcsán számoltak az MKP szakembereivel.

Megegyeztünk, hogy együttműködve velük átruházzuk rájuk a hatalmat, hogy ezzel is megerősítsük őket.

Cseh hangsúlyozta, Matovič – ahogy arra Facebook-posztjának magyar nyelvű megszólítása is utal –

nem a magyarokra dühös, hanem kizárólag azokra, akik visszaéltek a helyzettel,

és saját politikai céljaikra próbálták kihasználni a keddi médiafigyelmet. Hozzátette, a magyarokat továbbra is várják „a közös asztalnál”, de azokra nem számít, akik „most beleköptek a tenyerükbe”.

Az Infostart az üggyel kapcsolatban azt írja, Matovič nem olvasta a dokumentumot (melyet a Körkép „hamarjában összetákolt, pongyolaminőségű memorandumnak” nevez). A magyar hírportál szerint ebben egyebek mellett ezek a követelések szerepelnek:

  • a szlovák alkotmány preambuluma államalkotó közösségként ismerje el a szlovákiai magyar nemzetrészt,
  • tegyék lehetővé a magyar közösség nemzeti jelképeinek szabad használatát,
  • tegyék egyenrangú hivatali nyelvvé a magyart a magyarok által lakott régiókban,
  • a kormány biztosítsa a magyar közösség széleskörű önigazgatását,
  • a szlovákiai magyarok a magyar nemzethez tartozás kifejezéseként úgy vehessék fel a magyar állampolgárságot, hogy közben megőrizhessék szlovák állampolgárságukat is.