Önmagát és a kormányt dicsérte, az ellenzéket bírálta Szijjártó Péter a parlamentben

Önmagát és a kormányt dicsérte, az ellenzéket bírálta Szijjártó Péter a parlamentben

Szijjártó Péter napirend előtt jelezte, hogy az országgyűlés kedden dönt a veszélyhelyzet végéről, és ezzel párhuzamosan a rendkívüli jogrend megszüntetéséről. A külgazdasági és külügyminiszter szerint tanulságos időszak volt az elmúlt 90 nap. 

Ennek lezárásaként először megköszönte az közszférában, az egészségügyben, a szociális rendszerben, az oktatásban, valamint a rendvédelmi területeken dolgozóknak a járvány alatt végzett munkájukat. Szerinte sikerült kontroll alatt tartani a járvány terjedését és alacsonyan tartani a fertőzöttek számát. 

A járvány nyomán megjelenő válsággal kapcsolatban Szijjártó Péter azt mondta, a stratégiai ágazatokban nem lehetünk kiszolgáltatottak a külső szereplőknek. Az Európai Unió külpolitikája abból áll, hogy folyamatosan bírálja Kínát, miközben minden tagország vérre menő küzdelmet folytat Kínával az egészségügyi eszközök beszerzése érdekében.

A magyar kormány Szijjártó Péter szerint időben reagált amikor a kínai partnerekkel együttműködve szerezte be a védekező eszközöket.  

A külügyminiszter úgy vélte, csak akkor lehet lazítani az egészségügyi intézkedéseken, ha egy esetleges második hullámot már felkészülten vár  az ország.

A járvány gazdasági vonzatáról szólva megismételte, hogy annyi munkahelyet kell teremteni mint amennyit a válság elvisz. Ugyanakkor úgy vélte, ilyenkor jönnek elő a spekulánsok akik látják, hogy a nemzetgazdaságok nehéz helyzetbe kerülnek ezért szabad prédaként tekintenek rájuk. A miniszter szerint ilyenkor jönnek javaslatok az eladósodásra, de hangsúlyozta, a kormány nem ezt az utat választja. 

Szíjjártó Péter szólt arról is hogy gazdaságélénkítésre, 806 vállalat a kormány segítségével 377 milliárd forintot szán majd  beruházásokra, több mint 30 iparágban. Bővítik a kapacitásokat gyárakat építenek, új technológiákat vezetnek be, hogy az újra induló globális gazdaságban hazánk jó pozícióból indulhasson. 

Szerinte ezekről a vállalatokról beszélt az ellenzék amikor csókosokról, tisztességtelen szándékkal pályázókról szóltak, de Szijjártó szerint ezzel szemben ezek a cégek a köszönetet érdelemnek. Közben jelezte a mai napon 25 milliárd keretösszeggel a határon túri beruházásokat támogatják.

Az ellenzék szerint megint az oligarchák keresnek a válságkezelésen

Arató Gergely, a DK felszólalója reagálásban abban egyetértett, hogy köszönet jár a teljes közszférának, de arra szólította fel a kormányt, hogy fogadják el azokat az ellenzéki javaslatokat, amelyek az érintett ágazatokban jelentős mértékű béremelést sürgetnek. 

A beszerzést tekintve Arató Gergely eredménynek nevezete, hogy sikerült beszerezni a védekezéshez szükséges eszközöket bár kissé későn. Ugyanakkor szerinte felmerült a kérdés, hogyan kerülhettek beszerzésre az adott célra alkalmatlan lélegeztető gépek, egészségügyi célra nem használható szájmaszkok, vagy éppen olyan testek, amelyek nem megbízhatóak. A kormánynak ezért válaszolnia kell ezekre a kérdésekre és el kell számolnia azzal a hatalmas összeggel amit erre költöttek. 

Ami a gazdasági részt illeti jelezte, a Gyurcsány párt képviselője úgy vélte, éppen azok a kiváltságosok élvezhetik továbbra is a kormányzati beruházások milliárdjait, mint akik már eddig is milliárdokat kerestek.

A külpolitikai vonatkozásokról szólva Arató Gergely elmondta, a kormány az Európai Uniót érintő  folyamatos bírálatai ellenére, tartja a markát a 3 ezer milliárd forintnyi rendkívüli EU-s támogatás megszerzéséért.

Orbán Viktor most éppen nem Putyinnak irkál szerelmes leveleket, hanem uniós pénzért kilincsel 

- tette hozzá a Jobbik felszólalója. 

A Jobbik politikusa szintén azzal kezdte, hogy kifejezte tiszteletét mindazoknak akik a járvány frontvonalában küzdöttek az elmúlt időszakban. Brenner Koloman ugyanakkor méltatlannak nevezte az egészségügyben dolgozóknak kiosztott 500 ezer forintot egyszeri jutalom körül kialakult vitát, mivel a kormány nem részletezte, hogy egészen pontosan kik kaphatják meg, és hogy bruttó vagy nettó összegről van szó. 

Azt hangsúlyozta, hogy ez egy rendes gesztus volt, de arra is felhívta a figyelmet, hogy a Jobbik már korábban is átfogó béremelést sürgetett. 

Az oktatást érintő problémának nevezte, hogy a tanulók ötöde, nem tudott megfelelő módon részt venni a digitális oktatásban. Ezért javasolta, hogy a kormány ne a pedagógusok bürokráciáját növelje tovább, hanem a digitális oktatásban szerzett tapasztalatokat fejlessze. Ezeket aztán be lehet majd építeni egy átfogó oktatási reform megvalósítása során. 

A Jobbik országgyűlési képviselője szerint a kormány központosított oktatáspolitikájának eredménye, hogy már vasalódeszkán sem lehet online tornaórát tartani. Brenner Koloman jelezte, ez

a kormány érték választása, amikor elismerés helyett megrovást osztanak ki a Fidesz oktatáspolitikáját hűen követő tankerületi vezetők. 

Felhívta a figyelmet a közelgő uniós csúcsra, ahol 500 millió eurót szétosztásáról is döntenek, de a kormány EU ellenes retorikája miatt, szerinte Magyarország szénája nem áll jól. 

Keresztes László Lóránt is a köszönet szavaival kezdte. Az LMP felszólalója reagálásban elismerte, hogy jól kell majd kezelni a járványt követő válságot. 

Ezúttal sem a hazai kisvállalkozások, hanem a globális szereplők avatkoznak be a magyar gazdaság-politikába, mint például a Budapest-Belgrád vasútvonal projekt során

- mondta Keresztes László Lóránt. Ezért arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány munkahely teremtő programja éppen annyiba kerülne, mint a Budapest-Belgrád projekt éves szinten, a Fidesz mégsem erre költi a pénzt, hanem az ebben a beruházásban is részt vevő kormány közeli oligarchákra. 

Az LMP részéről, Keresztes László Lóránt utalt az ukrán oktatási törvényre, amely korlátozza a magyar nyelv használatát. A magyar kormány reagálásával egyetértett amikor Kijevet az uniós csatlakozás vétójával fenyegették meg, de úgy vélte, a többi határon túli magyarságot érintő problémával is foglalkozni kellene.  

Tóth Bertalan az MSZP képviselője szerint jelentős vitákat gerjesztett, hogy az egészségügyben dolgozók megkaphatták az egyszeri 500 forintot míg a szociális ágazatban dolgozók vagy a gyógyszerészek nem. 

A szocialista politikus is bírálta, hogy az oktatásban sokan kimaradtak a digitális munkából. Szerinte későn hoztak döntéseket a munkahelyek védelméről és felidézte, hogy Mészáros Lőrinc miután a járvány idején kirúgott 850 embert, a kormány ezt 18 milliárd forinttal "jutalmazta"...

Tóth Bertalan azt javasolta, hogy azokból a pénzekből amelyek kormányzati illetve uniós forrásokból érkeznek szánjanak minél többet a szociális bérlakások építésre. 

Szijjártó Péter reagálásban ismét a Gyurcsány-Bajnai-kormányzat intézkedéseire utalt, amikor a balliberális kabinet elvonásokkal és megszorításokkal kezelte a válságot.