Több mint hatmilliárd forintba kerül majd a háromnapos Szent István-fesztivál

Több mint hatmilliárd forintba kerül majd a háromnapos Szent István-fesztivál

És ebben a tűzijáték még benne sincs.

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH), valamint a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség Zrt. által kötött szerződésből kiderül, a háromnapos Szent István-fesztivál idén nettó 6 milliárd 575 millió forintba kerülhet. Ráadásul ebben a tűzijáték ára nincs benne: a látványosság szervezésre kiírt közbeszerzési eljárás jelenleg ajánlattételi szakaszban van - derül ki a 24.hu cikkéből.

A mostani megbízás értékének 70 százalékát, tehát nettó 4,6 milliárd forintot az NKH köteles kimeríteni, a fennmaradó 30 százaléka opciós. Hogy a hatalmas összegből pontosan hol és milyen rendezvényeket szerveznek, a szerződés törzsszövegéből nem derül ki.

A nyertes az állami tulajdonú Antenna Hungária Zrt. A feladat annak a 30 milliárd forintos rendezvényszervezési keretmegállapodásnak a része, amelyet a Rogán Antal tárcája alatt működő kommunikációs hivataltól nyert el a műsorszóró tavaly nyáron. Alvállalkozónak a cég akkor a tízmilliárdos állami kommunikációs megbízásokat elnyerő Balásy Gyula cégeit, illetve a Fidesz kedvenc őrző-védőjeként ismert Valtont vonta be - írja a lap.

A nagyszabású fesztivált a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezi. Guller Zoltán vezérigazgató korábban azt mondta: hogy emellett Európa legnagyobb fény- és tűzijátékát szervezik meg, amely a dunai rakpartok több mint négy kilométeres szakaszán lesz látható.

Mint ismert, eközben a Lánchíd felújítására a kormány ennél kevesebb pénzt, 6 milliárd forintot szán. 

Karácsony Gergely, hivatalba lépése után azonnal jelezte a kormánynak, hogy az előző városvezetés közbeszerzése alapján ez az összeg nem elég a híd és az Alagút felújítására, a főváros pedig a saját 17,3 milliárdos részénél többet nem tud költeni.

Karácsony Gergely: Csak azért is felújítjuk a Lánchidat

A Lánchidat nemzeti kincsnek tekinti a főváros vezetése, ezért akkor is fel fogják újítani, ha Budapest "beleroskad" - tartalmazza a Karácsony Gergely szerdai Facebook bejegyzése. "A főváros azért "roskadhat bele" a beruházásba, mert a kormány éppen annyi pénzt készül elvonni Budapesttől, amiből minden egyes évben fel tudnák újítani újra és újra a Lánchidat" - írta a főpolgármester posztjában.

Miután világossá vált, hogy a kormány ennél több pénzt nem ad, a főváros azt kérte, hogy az Alagút felújításának elhagyásával a teljes összeget a Lánchídra költhessék, illetve módosíthassanak olyan közbeszerzési feltételeken, amik a szakértők egybehangzó állítása szerint drágították a beruházást. Karácsony szerint a kormányzati hatmilliárd és a fővárosi 17,3 milliárd így elegendő is lenne.

Ám, mint kiderült: 

"Ennek ellenére a kormányhatározat változatlanul csak akkor biztosítja a hatmilliárdos támogatást, ha egyszerre történik meg a híd és az alagút felújítása, az egyszer már rettenetesen drágának bizonyult feltételek mellett"

- mondta korábban Karácsony.

Sebaj, legalább a tűzijáték biztosan szép lesz.

Tarlós ugyan visszadobja a túlárazott Lánchíd-tendereket, de a Váralagút felújítása lekerülhet a napirendről

"A főpolgármester a túlárazott Lánchíd tendereket ugyanúgy visszadobja, ahogy kétszer is tette azt a 3-as metró infrastruktúra pályázataival. A Lánchíd pedig ugyanúgy megújul, ahogy felújítjuk a 3-as metrót is" - tudatta szűkszavú közleményében a Főpolgármesteri Hivatal. Ahogy arról hét elején beszámoltunk, a Lánchíd és környékének felújítására kiírt pályázatra olyan drága ajánlatok érkeztek, amelyek kétségessé tették, hogy a Váralagút megújulása beleférjen a projektbe.

Karácsony: "A rozsdásodáshoz jelentős mértékben járultak hozzá a tűzijátékok"

Kinek mi a fontos. Nekünk a cselekvés, nekik a látvány. Nekünk a város, nekik a propaganda. Nekünk a Lánchíd, nekik a tűzijáték.

- így reagált Karácsony Gergely a kormány döntésére. Budapest főpolgármestere szerint a Lánchídról szóló mérnöki jelentés világossá teszi, hogy a híd állapotának változásához, a híd bevonatának állagromlásához, a rozsdásodáshoz jelentős mértékben járultak hozzá az augusztus 20-i tűzijátékok. Csak ezt a részt valamiért eddig nem idézték a Lánchídból politikai fegyvert kovácsolni akaró kormányemberek. A kormány augusztus 15. és 20. között a fél várost le akarja foglalni saját céljaira. Tényleg a fél várost, az Alkotmány utcától a Vörösmarty térig, 60 elemű listát kapott erről a Fővárosi Önkormányzat. Benne a Lánchíddal - írja.

"Akinek valóban fontos a Lánchíd, az a felújítás előtt már nem szervez se rajta, se a közelében tűzijátékot".

Karácsony ezért határozottan ellenzi, hogy a hídon és annak környékén bárki bármilyen pirotechnikai eszközt használjon, és kész ezt megakadályozni. Egyben azt javasolja, hogy amit pedig ezzel megspórol a kormány, "azt adják szépen oda a Lánchíd felújítására".