A Jobbik (ismét) a határőrség visszaállítását követeli

A Jobbik (ismét) a határőrség visszaállítását követeli

Stummer János, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke kedden sajtótájékoztatón figyelmeztetett arra, a bevándorlás kérdésével - a járvány első hullámának elmúlta után - ismét foglalkozni kell, méghozzá hosszútávon.

Emlékeztetett, február 28-án döntött úgy Recep Tayyip Erdoğan török elnök, hogy megnyitja nyugati határait az Európába vágyó bevándorlók előtt, és március elején senki nem gondolta volna, hogy nem ez ügy fogja uralni az uniós politikát.

De aztán jött a koronavírus-járvány.

A jobbikos honatya szerint  viszont most itt az ideje megvizsgálni, hogy milyen hatása volt az eddig "hibernálódott" embercsempész-hálózatok az elmúlt időszak, változtak-e az útvonalak, a módszerek, illetve a bevándorlás intenzitása - közölte.

Ősbűn volt a határőrség megszüntetése, a Jobbik kitart a visszaállítása mellett

A Jobbik országgyűlési képviselője nagy hibának nevezte, hogy 2007-ben „az MSZP és a Fidesz karöltve, egymást támogatva" megszüntette a határőrséget, „ezzel elkövetve az ősbűnt".Apáti István leszögezte: a mostani migrációs nyomás miatt szükség lenne egy önálló, rendőrségtől független, helyi-, szakmai- és terepismerettel rendelkező, legalább nyolcezer fős határőrségre.


Stummer János hangsúlyozta továbbá, folytonos kihívást jelent, hogy miközben Európa népessége öregszik, Közel-Keleten népességrobbanás zajlik, és háborús konfliktusok sújtják a térséget.

A sajtótájékoztatóján megismételte a mai napirend előtti felszólalásban már a kormánytól követelt azonnali intézkedéseket.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/q8dBwg4G_J8.jpg?itok=K2QUjzfr","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=q8dBwg4G_J8&feature=youtu.be","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

  1. Meg kell valósítani a Jobbik régi követelését, a határőrség felállítását
  2. Az érintett önkormányzatokat segíteni kell a mezőőrség megszervezésében,
  3. Fel kell számolni a rendőrségen az emberhiányt, tekintettel a veszélyhelyzet után várható leszerelési hullámra.
  4. Vonzóvá kell tenni a katonai pályát is a fiatalok előtt, ugyanis nincs megfelelő számú utánpótlás.

A politikus kérdésre válaszolva hangsúlyozta, ez nem puszta sóhaj: a Jobbik több száz módosító-javaslatot nyújtott be a költségvetéshez, így forrást találtak a határőrség felállításához is.