Fogyasztásban már a románok is előttünk vannak

Fogyasztásban már a románok is előttünk vannak

A HVG.hu által idézett Eurostat adatok szerint a magyarországi egy főre jutó tényleges fogyasztás (AIC) tavaly az uniós átlag alig több mint kétharmada, 67 százalék volt. Ez az EU tagállamok között a harmadik legrosszabb érték és csak Bulgária (59%) és Horvátország (66%) került a tavalyi adatok alapján Magyarország mögé.

Az AIC a háztartások jólétét, vagyis alapvetően az életszínvonalat méri a helyi vásárlóerővel korrigálva. A leggazdagabbak e szerint a luxemburgiak, ahol az átlag 135 százalékát mérték, miközben a GDP az átlagos 261 százaléka. A Magyarország szemében sokszor mintának tekintett Ausztria ezen a listán a harmadik (118%), épp elmaradva a németektől (123%).

Magyarországot a szlovákok és a románok is megelőzték

A szlovák életszínvonal 73 százaléka az EU-átlagnak, a románok pedig alaposan belehúztak. Öt éve még ez a szám 58 százalék volt, de 2019-ben már 79 százalékon állt. A magyar életszínvonal 2015-ben az átlag 63 százalékánál tartott, de négy év alatt ez csak 67 százalékra nőtt.

Az Eurostat felmérte az egy főre jutó, megint csak vásárlóerővel (vagyis a helyi árszinttel) korrigált nemzeti összterméket is. Ezt a listát megint csak Luxemburg vezeti és Bulgária zárja, de Magyarország itt valamivel előrébb van – öten vannak még mögöttünk, így 73 százalékkal holtversenyben a 21-22. helyen vagyunk Lengyelországgal.