Cicaharc: Irán letartóztatási parancsot adott ki Trump ellen

Cicaharc: Irán letartóztatási parancsot adott ki Trump ellen

Az Aljazeera szerint letartóztatási parancsot adott ki az iráni kormány Donald Trump ellen. A hírügynökség szerint Teherán az Interpol segítségét is kéri az eljárásban. 

A teheráni kormányzat Kászim Szulejmáni tábornok meggyilkolása miatt szeretné kézre keríteni Donald Trumpot és mintegy 30 amerikai tisztviselőt, akik részt vettek valamilyen formában az akcióban. 

Mint ismert, Amerika még januárban légicsapásokat hajtott végre a bagdadi nemzetközi repülőtérnél. Az autókonvoj elleni támadásban életét vesztette Kászim Szulejmáni, iráni tábornok, a rezsim egyik legbefolyásosabb embere, és Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erők, Irán támogatásával működő milicista ernyőszervezet egyik vezetője.

Válaszcsapásul az iráni Forradalmi Gárda elitalakulata 2020. január 8-án hajtott végre rakétatámadást két olyan iraki katonai támaszpont ellen, ahol amerikai katonák is tartózkodtak. A bombázásban több mint 100 amerikai katona szenvedett könnyebb sérüléseket. 

A letartóztatási parancsot egyébként az iráni legfőbb ügyész adta ki, azzal a céllal, hogy az eljárást Trump ellen akkor is folytatni fogják, ha novemberben nem választják meg újra elnöknek. 

Az Interpol egyelőre nem reagált Irán feljelentésére, ugyanakkor feltehetően nem fogják teljesíteni Irán kérését, mivel nem fognak politikai alapon cselekedni.