Német lap: meg kell mutatni Orbánéknak, hogy az Európai Unió nem egy pénzautomata

Német lap: meg kell mutatni Orbánéknak, hogy az Európai Unió nem egy pénzautomata

A hvg.hu szemlézte a német Der Spiegel vezércikkét, amellett érvel a szerző, hogy ideje megmutatni Orbán Viktornak és antidemokratikus barátainak, hogy az Európai Unió több, mint egy pénzautomata - írja a 24.hu.

A hetilap cikkében arra szólítják fel az EU-t, hogy lépjen fel Magyarországgal, Csehországgal és Lengyelországgal szemben. Szerintük Orbán elűzte a Közép-Európai Egyetemet, kötőfékre próbálja tenni a még független sajtóorgánumokat és arra használja a koronaválságot, hogy az Országgyűlés megkerülésével kormányozzon.

Szerintük a jogállami elvek megszegésének oda kellene vezetniük, hogy csökkenthessék az ilyen kormányok uniós támogatását. A helyzet viszont nem ebbe az irányba mutat, Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének kezdeményezését nehézkesnek és vérszegénynek tartják, mellyel az illiberálisok megtorpedózhatnak minden olyan kísérletet, ami megtagadná tőlük az alapok kifizetését.

A Spiegel cikke szerint az unió nem halogathatja tovább, hogy védekezzen, amikor a demokrácia és a jogállam mennek veszendőbe, komoly válasz és nem alibijavaslatok kellenek. Az egyhangú döntéshozatal lehetőséget ad Orbánnak arra, hogy zsarolja a többieket.

A lap szerint ki kell mondani: amikor Orbán Viktor és Andrej Babiš Brüsszelben tárgyal, nemcsak országuk, hanem családjuk, pártbarátaik és vállalatok érdekeit is képviselik.

Orbán: ha nem sikerül megállapodásra jutni a vitás kérdésekről, az Hollandia miatt lesz

Ha nem sikerül megállapodásra jutni a vitás kérdésekről a költségvetéssel és a mentőcsomaggal összefüggésben, az Hollandiának lesz köszönhető - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben vasárnap, a következő hétéves európai uniós költségvetésről és az ahhoz kapcsolódó gazdasági helyreállítási csomagról szóló uniós csúcstalálkozó harmadik munkanapját megelőzően.