Még a jövő év is bizonytalan időszak lehet a koncertszervezőknek és az előadóknak

Még a jövő év is bizonytalan időszak lehet a koncertszervezőknek és az előadóknak

Idén eddig egyetlen rendezvényt sem tudtunk lebonyolítani

- közölte az Alfahír érdeklődésére Csáky Mónika, az Event Line rendezvényszervező iroda ügyvezetője. A cég koncerteket, fesztiválokat, konferenciákat szervezne, de a koronavírus-járvány miatt idén minden felkérést vissza kellett mondani. Mivel nincs még vége a járványnak, ezért a jövő is bizonytalan.

Már vannak ugyan felkéréseink, de a partnereink is tisztában vannak azzal, hogy nem rajtunk múlik ezek megvalósítása

- tette hozzá Csáky Mónika. 

Jelen állás szerint futballmérkőzést lehet rendezni, mert egyrészt eleve kevesen járnak meccsekre, másrészt pedig kevesebbet isznak, mint a koncertre vagy hangversenyre járók... 

Nincs még korlátozva az 500 fő alatti rendezvények megtartása, de ilyenekből főleg nyáron amúgy is kevés van. Ennek fő oka, hogy egy zenekar vagy előadó felléptetése ráfizetés egy ekkora helyen. A magas költségek és az adók ugyanis elviszik a teljes jegybevételt, a jegyeket pedig magyar előadók esetében nem lehet 4000 forintnál drágábban adni például egy rock klubban.

Egyelőre megsaccolni se nagyon lehet a bevételkiesés mértékét, mert a konkrét reklámkiadások, előlegezések és jegy visszaváltásokon túl még számolni kell az el nem adott jegyek értékével is

- mondta Medvegy László, a Concerto Music szervezőiroda társtulajdonosa. A Concerto az egyik legrégibb koncertszervező cég Magyarországon. Elsősorban külföldi heavy metal és rock koncertek hazai lebonyolítását intézi, de március elseje óta az összes koncertjüket vissza kellett mondani, sőt az őszi koncertjeik közül is néhány már átkerült jövő évre.

Van már néhány olyan koncert, ami 2021-re volt tervezve, de a kialakult helyzet miatt az is tolódik egy évet, míg az elmaradt koncertek nagy részét, jövőre tervezzük pótolni. Sajnos azonban minden bizonytalan, van olyan koncert melynek már harmadik időpontját keressük. Jelen állapotban nem kis optimizmus kell a tervezéshez, de máshogy ez nem megy

- hangsúlyozta Medvegy László.

Mostanra annyira visszaestek a lemezeladások, hogy a zenekarok és előadók legfontosabb bevételi forrása a koncertezés lett. A járványnak azonban még nincs vége, pontosabban nem látni a végét.

Ez minden érintett szerint egy olyan krízis, amit nem lehet kompenzálni semmivel, hiszen nem csupán jelentős bevételkiesést szenvednek el a fellépők, hanem sok esetben a karrierjük is megszenvedheti a kényszerszünetet. Az előadók és a szervező cégek most a kormányra várnak, de legtöbbjük már nem számít arra, hogy enyhítenének a korlátozó intézkedéseken.