Orbán Viktor: Minden reggel a számok tanulmányozásával kezdem a napot

Orbán Viktor: Minden reggel a számok tanulmányozásával kezdem a napot

Minden nap reménykedéssel kezdődik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió péntek reggeli adásában. Hozzátette, az Operatív Törzs folyamatosan dolgozik, s hamarosan egy speciális egységet is látni fogunk, akiket akkor vetnek majd be, ha valahol hirtelen többen betegednek meg. 

A speciális egységet egyébként hamarosan megismerheti a lakosság, tagjainak augusztus végén gyakorlatuk is lesz, amit a média is nyomon tud majd követni.

A miniszterelnök arra kéri a polgárokat, segítség a védekezést: tartsák be az egyértelmű szabályokat, azonban nem lehet az élet minden apró rezdülését szabályokkal körülárkolni. Úgy véli, egy ország védekezésének minőségét nem a kormány tevékenysége határozza meg, az ország intelligenciaszintje dönti el. A közjózanságnak pedig nagy a jelentősége: így ne menjen emberek közé valaki, ha köhög, lázas. Az emberek önkéntes részvétele nélkül semmilyen védekezés nem lehetséges.

Orbán Viktor elmondta azt is, a szabályozás felelőssége a kormányé, s jó példával tudtak szolgálni a tűzijáték esetével is, aminek megtartására jogilag lett volna lehetőség, a program mégis elmarad. A miniszterelnök szerint olyan kockázatot jelentett, amit nem szabad vállalni. A további szabályozásokkal kapcsolatban elmondta: ugyan nem jó dolog a növekvő fertőzöttségű országokat emlegetni, rájuk ujjal mutogatni, de a szerdai kormányülésen

Spanyolországot sárga jelzésbe sorolták, hiszen ott a fertőzés mértéke annyira megnőtt, amiről tájékoztatni kellett a magyar állampolgárokat. A szomszédos országok kapcsán is kell beszélni a különbségekről. A miniszterelnök azt kéri, ha utaznak az emberek, ne menjenek messzire.

Szlovákia, Ausztria, Szlovénia és Horvátország biztonságos a szomszédos országokat tekintve, a többi azonban nem.

A vakcinakutatás kapcsán az ország első embere elmondta: a tavaszi időszak nem vált az emberi faj dicsőségére. Orbán bízik abban, hogy az emberiség rendezettebben fordul a vírus második hullámára. Kifejtette, a vakcinát versenyben fejlesztik, több ország dolgozik egyszerre. Ez egyfelől jó, mert egymást hajtják, másrészről azonban, ha kijön a vakcina, vitatni is fogják. Orbán kérte az egészségügyi minisztert, ha megjelenik az első vakcina, szakszerű, higgadt véleményt mondjanak.

„Amit ilyenkor tenni lehet, leadni a megrendelést. Mi közel 5 millió vakcinát rendeltünk.”

- közölte. 

A migránsokkal kapcsolatban a miniszterelnök kifejtette, óvatosnak kell lenni.

„A libernyákok meg szoktak sértődni. Rendszeresen elrugaszkodnak a valóságtól, de abban igazuk van, hogy minden megszólalásnál vigyázni kell az emberek méltóságára. Nem minden migráns fertőz, a baj az, hogy nem tudjuk kik igen, ezért úgy kell tekintenünk rájuk, mint potenciális fertőzöttre.”

- fogalmazott. 

Hozzátette, az önvédelem logikájával kell gondolkodni: így minden ellenőrzésen át nem esett migráns egészségügyi fenyegetést jelent Magyarországra, ezért nem jöhetnek be.

Szó esett a nemzeti konzultációról is, amit közel 1 millió 400 ezren töltöttek ki. Ennek kitöltési határidejét meghosszabbították - augusztus 31-éig - az érdeklődésre való tekintettel, közölte a miniszterelnök.

„Minden reggel a számok tanulmányozásával kezdem a napot. Az első, hogy halt-e meg valaki. A második a fertőzések száma. A harmadik pedig a munkanélkülieké. Utóbbiaknál azt nézem, éppen mennyien dolgoznak. Ma többen dolgoznak, mint januárban, de kevesebben, mint egy éve ilyenkor. Azt vállalta a kormány, hogy annyi munkahelyet hozunk létre, ahányat a vírus elpusztított. Ezt még nem tudtam betartani, de jól haladunk.”

 

- fejtette ki.  

Hozzátette, jó esély van arra, hogy az ősz során már annyian dolgoznak majd, mint egy évvel ezelőtt, azonban itt sem szeretnének megállni.

„2010-ben a választást azzal nyertük meg, és a hitelességemet is az alapozta meg, hogy 1 millió munkahely létrehozását vállaltam. 9 év alatt létrehoztunk több mint 800 ezret, amit én világrekordnak ismerek. Kevés országnak sikerült hasonló.”

- idézte fel. 

Úgy véli, Magyarország büszke lehet arra, hogy egyre többen hiszik el, érdemes dolgozni. Orbán szerint a bal oldali kormányok bátorították azt a fölfogást, hogy inkább segélyhez forduljanak az emberek.

A jövő kormányainak azonban meg kell őrizni azt, ami most van, hiszen a dolgozni akarás tud versenyképessé tenni egy gazdaságot, s ha munka van, minden van.

A zenészekről is esett szó, a miniszterelnök szerint az az igazi nagy teljesítmény, ha egy nemzetközi műfajban úgy tudunk világszínvonalon teljesíteni, ha abban van valamilyen magyar karakter.

„A könnyűzenében is érzek valami sajátosan magyart. Fontos, hogy megmentsük ezt az iparágat, de úgy támogassuk őket, hogy közben ne szóljunk bele a munkájukba.”

- fejtette ki. 

A beszélgetést a szabadságok zárták. A miniszterelnök elmondta, a kormánynak nem jár szabadság, de muszáj feltöltődni.

„A kormányzás könyörtelen szakma, elvárom a miniszterektől, hogy bármikor bevethetőek legyenek, de ehhez néha pihenni is kell.”

 

- zárta szavait.