Egyelőre nem lépték át az oroszok Fehéroroszország határát

Egyelőre nem lépték át az oroszok Fehéroroszország határát

Az orosz fegyveres erőket koordináló Roszgvardija és az OMON egységei egyelőre nem lépték át a belarusz határt – írja a Twitteren Franak Viačorka újságíró, a bejegyzést a Mérce vette észre.

Előzőleg oknyomozók arról számoltak be, orosz csapatmozgások figyelhetők meg a belarusz határ mentén. A Paris Burns Telegram-csatornáján szereplő csapatszállítókat a feltöltők szerint tipikusan az OMON egységei használják.

Vélhetően ugyanezt a konvojt fotózta le a Fontanka Pszkov és Szentpétervár között.

Vaszilij Makszimov orosz újságíró Twitter-bejegyzésében a belarusz határtól alig több mint 80 kilométerre, Szmoleszktől délre készített videófelvételt egy szintén a fentire hasonlító konvojról.

A finoman szólva is kétes tisztaságú belarusz választás győztese, Lukasenka szombaton közölte: a hazájában zajló események már nemcsak Fehéroroszországot veszélyeztetik, ezért Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fordul támogatásért.

Lukasenka Putyinhoz fordul, mert szerinte ez a tüntetéshullám már nemcsak Fehéroroszországot fenyegeti

"Szükség van arra, hogy kapcsolatba lépjek Vlagyimir Putyinnal, mert a tüntetéshullám már nem csak Fehéroroszország számára jelent fenyegetést" - fogalmazott szombaton Minszkben Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök. Szavait egyes elemzők úgy értékelték, hogy Lukasenka Putyinhoz fordul segítségért. A BeLta fehérorosz hírügynökség által idézett nyilatkozatában Lukasenka egyúttal kijelentette: 2004-es, ukrajnai "narancsos forradalomhoz" hasonló események zajlanak Fehéroroszországban.