Ismét jó helyre ment: tokaji apartmanjára kapott 8 millió forintnyi közpénzt a borsodi kormánymegbízott

Ismét jó helyre ment: tokaji apartmanjára kapott 8 millió forintnyi közpénzt a borsodi kormánymegbízott

Közpénz-milliók ütötték Demeter Ervin Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormánymegbízott markát, aki tokaji szálláshelyének fejlesztésére költheti a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) pályázati úton elnyert összeget - adta hírül az mfor.hu.

A portál megjegyzi, eddig eddig még csak fideszes országgyűlési képviselőkről és milliárdos üzletemberekről derült ki, hogy vissza nem térítendő állami támogatást kaptak a kormányzati felügyelet alatt működő MTÜ által kiírt Kisfaludy-pályázaton a szálláshelyük fejlesztésére.

Orbán Viktor borsodi kormánymegbízottja sem érezte problémásnak, hogy cége vissza nem térítendő állami támogatásra pályázzon, aminek eredménye az lett, hogy

a Demetervin Kft. mádi szálláshelye 8 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott.

2018-ban 37 milliós forgalma volt a cégnek

A Demeter családi pincészet oldalán a következő olvasható: “Családi pincészetünk Tokaj-Hegyalján, Mádon gazdálkodik, kizárólag saját mádi ültetvényeinkből származó alapanyagot dolgozunk fel. A három épületben 17 vendég számára apartmanok is kialakításra kerültek a borászathoz kapcsolódó helyiségek mellett."

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei kormánymegbízott tisztséget betöltő Demeter Ervin cégének tavalyi beszámolója még nem érhető el, az biztos, hogy 2018-ban 37 millió forintos forgalmuk volt.

A kormány nemzetgazdasági érdeket emleget

A kormány többször igyekezett megmagyarázni, miért nincs azzal semmi gond, ha fideszes képviselők vagy milliárdos üzletemberek is kapnak vissza nem térítendő közpénzt privát szálláshelyek felújítására. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a DK-s Vadai Ágnes írásbeli kérdésére azt válaszolta, “ezeket a fejlesztéseket ugyanis magyar emberek hajtják végre, magyar embereknek adnak munkát, a magyar turizmus és a magyar gazdaság bővüléséhez járulnak hozzá. Ezért nemzetgazdasági érdek, hogy mindenkit támogassunk, aki megfelel az előírt feltételeknek.”

A kormány logikája alapján tehát nincsen törvényi akadálya annak, hogy egy kormányzati programon egy kormánymegbízott is pályázzon, majd elnyerje a támogatást, hiszen Demeter is magyar ember.