A csehek, a lengyelek és a szlovákok kivételt jelentenek beutazáskor

A csehek, a lengyelek és a szlovákok kivételt jelentenek beutazáskor

Szeptember elsején léptek hatályba a szigorított határvédelmi intézkedések Magyarországon: ideiglenesen a teljes belső határon visszaáll a határellenőrzés. Ugyanezen a napon a Magyar Közlönyben olvasható a magyar állampolgárok a Cseh Köztársaság, a Lengyel Köztársaság és a Szlovák Köztársaság területéről való beutazásáról, valamint a Cseh Köztársaság, a Lengyel Köztársaság és a Szlovák Köztársaság állampolgárainak beutazásáról szóló kormányrendelet.

A V4-re tehát ez alapján az alábbi szabályok vonatkoznak:

  • magyar állampolgár, illetve a magyar állampolgár magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja részére felmentést ad, ha Magyarország területére a Cseh Köztársaság, a  Lengyel Köztársaság vagy a Szlovák Köztársaság területéről lépett be
  • valamely ezen állam területén található szálláshelyen a hazaérkezése napját megelőző napra ennek a kormányrendeletnek a hatálybalépését megelőzően szállásfoglalással rendelkezett, és
  • a hazaérkezését követően Magyarországon egy alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 PCR teszt – igazolja, hogy a karanténban elhelyezett személy szervezetében a SARS-CoV-2 koronavírus a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.
  • ha pedig valaki a Cseh Köztársaság, a Lengyel Köztársaság, illetve a Szlovák Köztársaság állampolgára, akkor beléphet Magyarország területére, ha igazolja, hogy valamely magyarországi szálláshelyen legkésőbb 2020. szeptember 30. napjáig legalább egy napra foglalással rendelkezik, és a foglalás e kormányrendelet hatálybalépése előtt történt, és a belépést megelőző 5 napon belül, egy alkalommal elvégzett, az  egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 PCR teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.

Szijjártó: A csehek, a lengyelek és a szlovákok is bejöhetnek az országba negatív teszttel

A csehek mellett a lengyelek és a szlovákok is beléphetnek szeptember elseje után Magyarországra negatív koronavírus-teszttel - közölte a külgazdasági és külügyminiszter saját közösségi oldalán. Szijjártó Péter kiemelte, hogy a visegrádi országok (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország) kifejezetten sikeresen - és egymással szoros együttműködésben - védekeztek a koronavírus első hullámával szemben.

A Közlönyben olvasható kormányrendelet 2020. szeptember elsején, 9 órakor lépett hatályba 1 hónapos időtartamra, ugyanis 2020. október 1-jén hatályát veszti.

Szijjártó Péter közösségi média oldalán a döntést azzal indokolta, hogy:

A visegrádi országok kifejezetten sikeresen - és egymással szoros együttműködésben - védekeztek a koronavírus első hullámával szemben.

De lássuk inkább a számokat:

Európai listán a fertőzöttek tekintetében Lengyelország a 13. a 48-ból: 67 ezer 372 fertőzött, 2 ezer 39 halott.

Csehország a 20. helyen áll 24 ezer 618 fertőzöttel és 424 halottal.

Magyarországé a 31. hely: nálunk összesen 6 ezer 257-en fertőződtek meg és 616-an hunytak el.

Szlovákia rendelkezik a legjobb mutatókkal a négy ország közül: összesen 3 ezer 917 fertőzöttel és 33 halottal, ők a 33. helyen állnak.