Borsodi időközi választás: a helyi választási bizottság elkaszálta a Koncz Zsófia elleni újabb kifogást

Borsodi időközi választás: a helyi választási bizottság elkaszálta a Koncz Zsófia elleni újabb kifogást

Hiába jelentették fel a Fidesz jelöltjét, a Blikk információi szerint a helyi választási bizottság elutasította a kifogást. Az október 11-i borsod 6-os időközi országgyűlési választáson függetlenként induló Tóth Ádám többek között azért jelentette fel a kormánypártok jelöltjét, mert ingyenes tankönyveket vitt egy iskolába a kampány során.

A Szanyi Tibor vezette Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM), valamint a Székely Sándor parlamenti képviselő által vezetett Magyar Szolidaritási Mozgalom támogatását is élvező Tóth úgy vélte, Koncz Zsófia az állam által ingyenes biztosított, tehát az adófizetők pénzéből vásárolt ingyenes tankönyveket „használt fel kampánycélra”, ami „akár a tiltott kampányfinanszírozás gyanúját is felveti”.

Nos, a körzet választási bizottsága nem így látta, több okra hivatkozva utasította el a kifogást:

  • a tiltott kampányfinanszírozás megállapítása nem tartozik a hatáskörükbe, amit – meglátásuk szerint – Tóth nem is tudott bizonyítani.
  • a tankönyvek szállításáról szóló Facebook-bejegyzés nem volt alkalmas a választói akarat tisztességtelen befolyásolására sem, mivel Koncz Zsófia egyértelműen jelezte a posztjában, hogy államilag támogatott kiadványokról van szó, nem pedig ő biztosította azokat.
  • abban sem találtak kivetni valót, hogy a fideszes jelölt az iskolában kampányolt, ugyanis álláspontjuk szerint a törvény csak akkor tiltja ezt, ha tanítási időben történik, Koncz viszont augusztus 28-án járt az intézményben, amikor még nem folyt oktatás az iskolában.

Nem volt azonban ilyen elnéző vele a helyi választási bizottság múlhéten, amikor Koncz jogszabálysértő módon gyerekekkel is népszerűsítette önmagát és pártját egy szerencsi játszótéren, aminek nyomán eltiltották a további jogsértéstől, bírságot azonban nem szabtak ki rá.

Jogszabályt sértett: Koncz Zsófiát eltiltották, hogy gyerekeket használjon fel kampánycélokra

A Blikk információi szerint a helyi választási bizottság elmarasztalta Koncz Zsófiát attól, hogy gyerekekkel kampányoljon. A fideszes jelölt saját közösségi oldalára is feltette a képeket, amely után a független Tóth Ádám a helyi választási bizottsághoz fordult. A választási bizottság megállapította, hogy Koncz Zsófia jogsértést követett el, amelyért a Fidesz jelöltjét elmarasztalták, de bírságot nem szabott ki.