Navalnij-mérgezés: az oroszok bele akarnak nézni a német nyomozásba

Navalnij-mérgezés: az oroszok bele akarnak nézni a német nyomozásba

Az orosz rendőrség azzal a kéréssel fordul a német hatóságokhoz, hogy részt vehessen az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus ügyében indítandó nyomozásban - közölte az orosz belügyminisztérium szibériai szövetségi körzetének közeledésrendészeti parancsnoksága.

A közlemény szerint az orosz rendőrség a kölcsönös bűnügyi jogsegélyről szóló európai egyezmény, illetve az orosz büntető törvénykönyv 453. és 454. cikke alapján a német hatóságoknak szóló pótlólagos jogsegélykérést készít elő, miután Navalnij magához tért a kómából.

Az ellenzéki politikust Berlin szerint Novicsok típusú idegméreggel mérgezték meg, ezzel szemben orosz orvosok szerint nem találtak méreganyagot a szervezetében.

Az előkészületben lévő kérvény értelmében orosz nyomozók és egy szakértő lehetőséget kívánnak kapni arra, hogy jelen legyenek a német orvosok és szakértők által elvégzendő nyomozati cselekményeknél, egyebek között a magyarázatok átadásakor. Ez lehetőséget biztosít a pontosító kérdések feltevésére.

Az orosz álláspont szerint Moszkvának nincs indoka bűnügyi nyomozást indítani, mert Oroszországban nem találtak mérget a politikus mintáiban, Németország pedig nem szolgáltatott semmilyen olyan bizonyítékot, amelynek alapján arra lehetne következtetni, hogy szándékos bűncselekmény történt.