A rendszerszintű rasszizmus ellen akar keményebben fellépni az EU

A rendszerszintű rasszizmus ellen akar keményebben fellépni az EU

Az Európai Bizottság pénteken új cselekvési tervet mutatott be, amelynek segítségével keményebben kíván fellépni a "rendszerszintű rasszizmus" ellen az Európai Unióban.

Vera Jourová értékekért és átláthatóságért, illetve Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos mutatta be a tervet, ami kapcsán kihangsúlyozták, hogy

vissza kell fordítani a rendszerszintű rasszizmus tendenciáit. az Európai Bizottság példát mutatva lép a tettek mezejére azáltal, hogy a sokszínűség jegyében felülvizsgálja humánerőforrás-politikáját.

Jourová szerint az EU-tagállamok eddig nem elég szigorúan léptek fel a rasszizmussal és a diszkriminációval szemben, amit hatékonyabb jogérvényesítéssel próbálnának meg orvosolni.

Dalli példaként hozta fel, hogy "a bűnözőkről a társadalom tagjainak van egy kialakult képük, és akkor válik rasszistává az ember, amikor e kép alapján viszonyul a tőle különbözőhöz". Majd hozzátette, nem elég hangoztatni a a rasszizmusellenességet, aktívan fel is kell ellene lépni.

A bemutatott cselekvési terv biztosítani kívánja, hogy az uniós tagállamok teljes mértékben végrehajtsák a vonatkozó uniós jogszabályokat, különösen a bűnüldözés területén. Emellett a brüsszeli bizottság kilátásba helyezte, hogy szavatolja a rasszizmus és idegengyűlölet elleni küzdelemről szóló kerethatározat teljes körű és helyes átültetését és végrehajtását a tagállamokban.

A brüsszeli testület emellett szakmai koordinátort nevez ki, aki folyamatos párbeszédet folytat majd az érdekelt felekkel és szervezetekkel, továbbá felszólítja a tagállamokat, hogy 2022-ig fogadjanak el cselekvési tervet a faji megkülönböztetés ellen.

(MTI)