A Soros-pénzből Amerikában járt Szijjártó minisztériuma listázza az újságírók szakmai útjait

A Soros-pénzből Amerikában járt Szijjártó minisztériuma listázza az újságírók szakmai útjait

A Telex birtokába jutott a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) levele, melyben arról érdeklődnek az egyes nagykövetségeknél, hogy

a fogadó ország az elmúlt években szervezett-e szakmai látogatást, továbbképzést, tanulmányutat magyar újságíróknak, voltak-e ilyen látogatások.

Amennyiben igen – folytatta a levél – mikor történtek az utazások,

milyen magyarországi médiumok képviselői vettek részt azon, és milyen fogadó országbeli lapokat, szervezeteket kerestek fel.

A június 2-án kelt levélre már másnapra (!) választ vártak a nagykövetségektől.

Az adatbázis létrehozásának céljáról megkérdezték Szijjártó Péter minisztert és Menczer Tamás államtitkárt is, akik nem válaszoltak.

A Telex érdeklődésére a KKM sajtóosztálya azt válaszolta, feladatukból adódóan mindent megtesznek a magyar belügyekbe történő külföldi beavatkozások ellen,

az ilyen támadások mögött a tapasztalatok szerint általában Soros-szervezetek állnak.

Ez a magyarázkodás azért furcsa, mert

Szijjártó Péter győri bencés diák korában saját maga is Soros György pénzéből utazhatott Amerikába,

akkor a mostani miniszter még azt mondta:

Úgy gondoltam, a Soros Alapítványban nyugodtan megbízhatok.

Szijjártó Péter: „úgy gondoltam, a Soros Alapítványban nyugodtan megbízhatok"

A külgazdasági és külügyminiszter már nem ezt mondja, de 1996-ban még jól jött Gyuri bácsi támogatása és segítsége, hogy az Egyesült Államokba mehessen. Nem mintha nem így lett volna kitaníttatva a Fidesz egész vezérkara a paranoiától és hataloméhségtől mostanra teljesen becsavarodó Orbán Viktorral együtt.

Köztudott, hogy a Fidesz vezérkarában gyakorlatilag se szeri, se száma a Soros-pénzből magasra kapaszkodott politikusoknak. Így például Kovács Zoltán államtitkár is a csak Soros-egyetemnek nevezett CEU-n szerzett PhD-t, de maga Orbán Viktor is a Soros Alapítvány ösztöndíjából élt.