A Fidesz-közeli hírportált üzemeltető vállalkozó ingyen bérel irodákat és kávézót Pécsen

A Fidesz-közeli hírportált üzemeltető vállalkozó ingyen bérel irodákat és kávézót Pécsen

Tizenöt éven át ingyen, csak rezsiért cserébe bérel Fodor-Petrov József Pécs főterén irodákat és kávézót - írja a szabadpecs.hu.

Fodor-Petrov annak a Pécs Aktuál nevű városmagazinnak a tulajdonosa, ami tulajdonképpen Fidesz-közeli, kormányzati hirdetésekkel kitömött online újság. A Szabad Pécs belenézett a szerződésbe, amit a Zsolnay Örökségkezelő NKft.-től kértek ki, és amit a ZSÖK adott ki. A 2016-ban kialakított pécsi turisztikai infopont és kávézó szerződését 2018-ban módosították, s egyben kizárták a felmondás gyakorlásának jogát 15 évre.

A nulla forintos bérlés miatt a lap információi szerint Péterffy Attila polgármester büntetőfeljelentést tett. Nem ez az első gyanús eset a ZSÖK és Fodor-Petrov között, az egyik érdekeltségükbe tartozó cég ellen korábban már 209 millió forintos reklámszerződés miatt indítottak egy nyomozást.

Az sem fog senkit meglepni, hogy az álom bérleti szerződés még az előző, fideszes városvezetés idején keletkezett. Az Irány Pécs eredetileg az emeleti irodákra kapott ingyenes használatot, a kávézóra és a shopra nem, mégis ingyen használta és használja a társaság az egész ingatlant, amit egy turisztikai pályázatból alakított ki Pécs.

A szabad Pécs információi szerint a korábbi vállalkozó, aki csak a kávézót üzemeltette 150 és 200 ezer forint közti nettó összeget fizetett havonta.

A Pécsmának Fodor-Petrov József részletesen válaszolt: "a kérdéses társaság, amely bérleti joggal rendelkezik, az Irány Pécs NKft., melynek többségi tulajdonosa a P1 Média Group Zrt.", ami Fodor-Petrov cége.

A tulaj azt is elárulta, hogy "a kérdéses ingatlan és a 3 funkció, a feladat ellátás fenntartása és ellátása – a Pécs MJV által vállalt pályázati feltételeknek megfelelően – évente mintegy 15 millió Ft-ba kerül, amelyet jelenleg kizárólag a P1 Média Group Zrt., mint az Irány Pécs NKft. többségi tulajdonosa finanszíroz (munkavállalók, alvállalkozók, stb.). Mindezeken felül természetesen fizetjük az épület teljes rezsiköltségét, illetve az előkert bérleti díját is. Így összességében a feladat ellátási költségek, a rezsi, és a bérleti díj évente bőven több, mint 20 millió Ft-ba kerülnek.”

Majd úgy folytatta, hogy

ezzel, ha úgy tetszik, a belváros egyik legmagasabb bérleti díját fizetjük ki, ugyan nem bérleti díj jogcímen, de az Önkormányzat feladatait (vállalásait) és kötelezettségeit ellátva, az Önkormányzat tulajdonát képező ingatlanban, vagyis a kérdésben feltett „ingyenes” kifejezés nehezen értelmezhető, amennyiben a teljes konstrukciót tekintjük