133 millió forintos kár érhette Újpestet az elmúlt években

Újpest

133 millió forintos kár érhette Újpestet azok után, hogy az előző városvezetés szerződést kötött a kerület szabad pénzeszközeinek befektetésére azzal a céggel, amelynek e tevékenységre vonatkozó engedélyét a jegybank még 2018-ban visszavonta - értesült az Újpestmédia.hu.

A lap szerint Újpest polgármesterének a kezdeményezésére vizsgálóbizottság alakulhat egy visszaélésgyanús ügy részletes feltárására. Budapest Főváros IV. kerülete már szeptember elején felszólította

az érintett XLS Consulting Kft. nevű céget a másfél év alatt – az önkormányzat véleménye szerint – jogalap nélkül kiutalt 133 millió forint visszafizetésére.

Az XLS Consulting Kft.-vel a Wintermantel Zsolt korábbi fideszes polgármester nevével fémjelzett előző vezetés 2018 januárjában kötött tanácsadási szerződést a kerület szabad pénzeszközeinek állampapírban történő befeketésére vonatkozóan. Az újpesti sajtó szerint visszaélésre utaló jel, hogy a cégnek az ehhez szükséges, kiegészítő befektetési tevékenységre szóló engedélyét a Magyar Nemzeti Bank 2018 szeptemberében visszavonta, de a szerződés ennek ellenére egészen 2019 októberéig érvényben volt. 

Mindezen felül, a közjegyző által kirendelt igazságügyi szakértő megállapította azt is, hogy olyan állampapírok hozama után is jutalékot fizetett ki az önkormányzat a magáncég számára, amely állampapírok már a szerződéskötés előtt is a kerület birtokában voltak, vagyis azokkal tranzakciót nem hajtottak végre.