Elemzők: Jelentős mértékben növekedhet hazánk GDP-arányos államadóssága

Elemzők: Jelentős mértékben növekedhet hazánk GDP-arányos államadóssága

Akár 80% környékére is visszaemelkedhet idén Magyarország GDP-arányos államadóssága - írja a Scope Ratings elemzésére hivatkozva a portfolio.huA jelentős emelkedés oka, hogy a hitelminősítő szerint akár a nemzeti össztermék 10 százalékát is megközelítheti a költségvetés idei hiánya.

A Scope Ratings szakértői szerint 2020-ban a magyar költségvetés hiánya elérheti a GDP 10%-át. Ez egyrészt a jelentős válság elleni intézkedéseknek, másrészt a mély gazdasági visszaesésnek lesz köszönhető. Ugyanakkor ez azt jelenti, hogy a hitelminősítő rosszabb helyzetre számít, mint a kormány, ugyanis a Pénzügyminisztérium jelenleg 7-9 százalékos deficittel számol.

Az extra kiadások mellett a gazdaság vártnál nagyobb visszaesése is rontja a költségvetési helyzetet, a kormány a második negyedéves 13,5%-os zsugorodást követően vizsgálta felül prognózisát. A minisztérium most 5,1% körüli éves visszaeséssel kalkulál.

A magasabb költségvetési hiány és a gazdaság meredekebb visszaesése miatt a Scope Ratings szakértői azzal számolnak, hogy a GDP-arányos államadósság akár 80%-ig is emelkedhet 2020 végére.

Ez 2011 óta a legmagasabb érték lenne, vagyis ezáltal majdnem tíz év fokozatos adósságcsökkentése veszne kárba.

Úgy kalkulálnak, hogy 2021-től visszaállhat a csökkenő tendencia, de még 2024-ben is 75% közelében lehet az adósságráta, így messze felette lehet a tavalyi 69 százaléknak. Ez a pálya a Scope Ratings szerint 3-4%-os éves növekedést és 3% körüli átlagos inflációt feltételez a következő években.