Ellentmondásos információk keringenek a koronavírusos Trump állapotáról

Ellentmondásos információk keringenek a koronavírusos Trump állapotáról

Orvosa szerint nagyon jól van Trump, egyes hírek szerint azonban a következő 48 óra kritikus lehet - írja a 24.hu.

Donald Trump nagyon jól van és javulnak a koronavírusos tünetei

 – mondta újságíróknak magyar idő szerint szombat késő délután Sean Conley, az amerikai elnök orvosa. Conley azt mondta, hogy nagyon elégedett Trump jelenlegi állapotával – olvasható a Guardian beszámolójában.

Az amerikai elnököt pénteken szállították be a Walter Reed Katonai Kórházba, miután kiderült, nemcsak ő, hanem felesége, Melania Trump is elkapta a Covid-19 vírust. A hivatalos tájékoztatás szerint Trumpnál enyhe tünetek jelentkeztek - úgymint láz és köhögés -, de Conley szerint az elnök 24 órája láztalan és a kedve is jó.

Conley elmondta, hogy az amerikai elnök antitest-kezelést kapott és egy öt napos remdesivir-kúrán van. Oxigént nem kapott és az orvos reméli, hogy erre a későbbiekben sem lesz szükség. Conley arra nem akart kitérni, hogy Trump mikor és hogyan kapta el a vírust. Megjegyezte, azon kívül, hogy az elnök férfi és kicsit túlsúlyos, nem rendelkezik más kockázati tényezővel, a vérnyomása és a pulzusa normális.

Arra kérdésre, hogy ha nincs súlyos állapotban, miért szállították kórházba Trumpot, Conley azt válaszolta: azért, mert ő az Amerikai Egyesült Államok elnöke, és ilyen módon jobban tudják figyelni az állapotát, ha pedig kell, rögtön megkapja a szükséges kezeléseket.

A sajtótájékoztatón megszólalt Sean N. Dooley pulmonológus is, aki arról beszélt, hogy folyamatosan figyelik, hogy fellép-e valamilyen komplikáció, akár a koronavírus-fertőzés, akár a kezelések következtében.

Egészen másról írnak az újságok

A hivatalos tájékoztatással szemben a CNN és a Guardian viszont arról írt, hogy a sajtótájékoztatóval párhuzamosan a fehér házi tudósítók egészen más információt kaptak az elnök állapotával kapcsolatban, mint amiről az orvosok beszéltek.

Egy, az amerikai elnök állapotát állítólag ismerő, de névtelenséget kérő belső forrás szerint Trump egyáltalán nincs jól, az utóbbi 24 órában igen aggasztó volt az állapota, és a következő 48 óra kritikus lehet, vagyis még egyáltalán nincs úton a gyógyulás felé.

Az AP később ugyanerről írt, névtelen forrásra hivatkozva, ráadásul azt is hozzátették, hogy értesüléseik szerint, mielőtt kórházba szállították volna, Donald Trump oxigént kapott a Fehér Házban.

A CNN egyelőre nem tudta hivatalosan megerősíttetni az orvosoknak ellentmondó híreket. A Guardian is felhívta a figyelmet arra, hogy az értesüléseket távolságtartással kell kezelni.

Fontos megjegyezni azt is, hogy Trump orvosa a tudósítások szerint azt mondta, hogy 72 óra telt el a diagnózis óta. Ez azért lenne problémás, mert azt jelentené, hogy a hivatalos bejelentésnél hamarabb tudtak arról, hogy az elnök koronavírusos, aki ennek tudatában vett részt több eseményen is.

Később viszont Conley úgy pontosította az elhangzottakat, hogy szombat volt a betegség harmadik napja, péntek a második, csütörtök pedig az első, vagyis így értette a 72 órát, nem szó szerint.