Stummer: a Nemzetbiztonsági Bizottság kiemelten foglalkozik a kínai megfigyelési botránnyal

Stummer: a Nemzetbiztonsági Bizottság kiemelten foglalkozik a kínai megfigyelési botránnyal

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága már foglalkozik a megfigyelési üggyel, a mai ülésen is szó volt róla – közölte lapunk megkeresésére Stummer János, a testület jobbikos elnöke. A politikus emlékeztetett, a magyar sajtóban a múlt hét szerdán jelent meg a Szabad Európán az első hír, de ő maga már szeptemberben látta a nemzetközi sajtóban, hogy létezik ilyen szivárogtatás.

Stummer az Alfahírrel azt közölte, az elhárításért felelős Pintér Sándor belügyminisztert és a hírszerzésért felelős Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert is megkereste levélben, hogy tájékoztassák a bizottság elnökét, a szolgálatok milyen információkkal rendelkeznek ebben az ügyben.

A bizottsági elnök ismertette, a ma délelőtti bizottsági ülésen jelen volt a hírszerzés és az elhárítás is. (Az Információs Hivatal, illetve az Alkotmányvédelmi Hivatal – A szerk.) Közölte, további információkat fog kérni az ügyről, mert

az, hogy egy külföldi hatalom információkat gyűjt a magyar államigazgatási és üzleti szektor meghatározó kulcspozícióiban levő szereplőiről, annak komoly nemzetbiztonsági kockázatai vannak.

Stummer kiemelte, a kínaiak az információkat nemcsak nyilvános forrásból, úgynevezett botokkal gyűjtötték, hanem műveleti tevékenységet is végeztek.

A további lépésekről a bizottsági elnök annyit árult el, hogy levélben kér újabb információkat a két tárcavezetőtől, ha pedig az illetékes kormánytagok erre nem hajlandóak, akkor

be fogják rendelni a Nemzetbiztonsági Bizottság elé azokat a személyeket, akik rendelkezhettek ezzel, a sajtóban nyilvánosságot kapott csomaggal Magyarországon.

Stummer bízik benne, hogy a botrány felderítése során hatékonyan együtt fog majd működni a Külügyi Bizottság és a Namzetbiztonsági Bizottság.

Kérdésünkre Stummer azt mondta,

diplomáciai szinten azt tartja minimumnak, hogy Szijjártó Péter külügyér berendeli a kínai nagykövetet, és megérdeklődi, hogy Kína vagy kínai NGO-k miért gyűjtenek adatokat

vezető beosztású magyar politikusokról és üzletemberekről.

A hazai sajtóban ma délelőtt kapott nagy nyilvánosságot, hogy a kínai hírszerzés magyar politikusokat, üzletembereket és azok családtagjait is rendszerszinten figyelte meg.

Kubatov Gábort, Kunhalmi Ágnest, Gyöngyösi Mártont és Orbán Viktor egyik lányát is megfigyelték a kínaiak

Politikusoktól és családtagjaiktól jelenlegi és volt diplomatákon, állami cégvezetőkön át kis startupok alapítóiig több mint hétszáz magyar név tűnik fel abban az adatbázisban, amely egy államközeli kínai cégtől szivárgott ki még szeptemberben.