Müller Cecília: bárki ingyen kaphat az influenza elleni védőoltásból

Müller Cecília: bárki ingyen kaphat az influenza elleni védőoltásból

Az influenza elleni védőoltást nemcsak a magas kockázatú csoportoknak biztosítják térítésmentesen, hanem mindenkinek, aki úgy döntött, élni akar vele – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. A szakember ismertette, a 6 és 35 hónap közötti korban levő gyermekeknek egy 2 oltásból álló oltóanyagot adnak, míg a felnőttek számára egy háromkomponensű védőoltás létezik. Ez kettő A típusú, valamint egy B típusú influenzavírus ellen véd, a tiszti főorvos asszony tájékoztatása szerint általában az előbbi szokott támadni.

Müller Cecília hangsúlyozta, ez a védőoltás a koronavírus ellen nem véd, de mind a Covid, mind az influenza az alsó légúti traktusokat támadja meg.

A tiszti főorvos asszony

külön kérte a magas kockázatú csoportok (idősek, krónikus betegek) tagjait, hogy adassák be maguknak az influenza elleni védőoltást.

Ehhez a háziorvosnál telefonos bejelentkezés szükséges, és így megoldható, hogy az oltás beadására olyan időpontot kapjanak, amikor nem érintkeznek a betegforgalommal.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy egyre jobban propagálnak egy orrspray-t, ami állítólag hatásos a koronavírus ellen. Müller Cecília kiemelte, ez a termék még kutatás alatt van,

klinikailag még nem bizonyított a hatékonysága,

ezért óva int mindenkit attól, hogy használja, hiszen ez egy allergia ellen készülő termék, amivel akár ártani is tudunk az egészségünknek.

Újságírói kérdésre az internetes oldalakon kínált, vény nélkül kapható koronavírus elleni szerekről (remdesivir, favipiravir, klorokin) azt mondta, ezek a készítmények kizárólag intézményi használatra szolgálnak, ráadásul egy részük még nem törzskönyvezett, mert a tesztelés klinikai fázisában vannak.

Semmiképpen nem szabad ilyen gyógyszert vásárolni!

– hangsúlyozta a szakember, hozzátéve, ha ilyennel találkoznak, akkor bejelentést is kérnek, mert

súlyos egészségkárosodást okozhatnak az ismeretlen kínált szerek, melyeket senki nem vizsgált be,

hiszen a gyógyszer-engedélyezésnek nagyon szigorú rendje van.

Ugyancsak újságírói megkeresésre Müller Cecília azt közölte, jelenleg az úgynevezett első körös koronavírus-ellátóhelyeken 50-70 százalékos az ágykihasználtság. A rendszert ismertetve tájékoztatott, ha ez az érték eléri a 80 százalékot, akkor a Nemzeti Népegészségügyi Központ kap egy jelzés, és belépnek a rendszerbe a második körös ellátóhelyek. (Megjegyezte, rendelkeznek harmadik körös ellátóhelyekkel is.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ vezetőhelyettese ismertette, az elmúlt 24 órában tömegközlekedési eszközökön 39, boltokban, közintézményekben 37 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek a maszkviselési szabályok megsértése miatt, míg a tranzitálási szabályokat 58 esetben szegték meg. Összesen 24 710 hatósági házi karantén van jelenleg az országban.