Észak-Macedónia segítségét kérte Ausztria az egyik 20 éves merénylővel kapcsolatos információk kiadása miatt

Észak-Macedónia segítségét kérte Ausztria az egyik 20 éves merénylővel kapcsolatos információk kiadása miatt

Ausztria Észak-Macedónia segítségét kérte a bécsi terrortámadást követően - számolt be az észak-macedón belügyminisztérium kedden.

Az osztrák rendőrség az Európai Rendőrségi Hivatalon (Europol) keresztül kérte az észak-macedón hatóságok együttműködését és a támadóhoz kapcsolódó információk átadását.

A 20 éves merénylő szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak, és bécsi belügyi források szerint az elkövető az osztrákon kívül észak-macedóniai állampolgársággal is rendelkezett. Kujtim Fejzulai az Iszlám Állam dzsihadista szervezet híve volt, és szülei az észak-macedóniai albán kisebbséghez tartozhattak. A család a Tetovótól 10 kilométerre délkeletre fekvő Celopekből (albánul: Cellopekuból) származik, amelyet csaknem kizárólag albánok laknak. Észak-Macedónia lakosságának körülbelül 25 százaléka albán, többségük az iszlám híve. A délszláv háborúkat követően korlátozott radikalizáció kezdődött a balkáni muszlimok körében, és 2014-ben több száz fiatal csatlakozott az Iszlám Államhoz.

A már Ausztriában született Kujtim Fejzulai is azt tervezte, hogy Szíriába utazik, de a török hatóságok elfogták, és hazatoloncolták. 2019 áprilisában 22 hónap börtönbüntetésre ítélték, de végül december 5-én feltételesen szabadlábra helyezték.

Védőügyvédje, Nikolaus Rast szerint a férfi teljesen normális családból származott, csak rossz társaságba keveredett.

Rast elmondta: sohasem hitte volna, hogy egykori védence képes végrehajtani egy terrortámadást. Azt gyanítja, hogy egy mecsetben radikalizálódhatott, amelyet rendszeresen látogatott.

A hatóságok a Derad nevű szervezetre bízták Kujtim Fejzulait, amely iszlamista hátterű bűnözőknek a társadalomba való visszaintegrálásával foglalkozik - magyarázta Rast. Tavaly év végén valószínűleg úgy találták, hogy nem jelent veszélyt a társadalomra nézve, különben nem engedélyezték volna idő előtti szabadulását - vélekedett a védőügyvéd.

A fiatal férfi hétfő este négy embert ölt meg a központi bécsi zsinagóga környékén, és többeket megsebesített.

(MTI)