Orbán bejelentette: éjféltől közterületeken is kötelező a maszkviselés

Orbán bejelentette: éjféltől közterületeken is kötelező a maszkviselés

Kedd éjféltől a közterületeken is kötelező lesz a maszkviselés, jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedd este a köztévében.

Addig kell kitartani, amíg a koronavírus elleni vakcina megérkezik - mondta. A kormányfő hangsúlyozta, a vakcina belátható közelségben van, és a megoldásban csak ez tud segíteni. Kifejtette: december végén, januárban az EU-ból biztosan, és talán máshonnan is jön majd valamennyi, korlátozott mennyiségű vakcina.

Úgy számol - folytatta Orbán Viktor -, ez arra lesz elég, hogy az orvosokat, ápolókat, kórházi dolgozókat, a közrend fenntartásában dolgozókat be tudják oltani, és talán a legnagyobb bajban lévő betegeket is. Hozzátette, emellett a kínai, az orosz és az izraeli oltóanyag-lehetőségeket is próbálja az "asztalon tartani".

Az Európából történő tömeges szállítás időpontja áprilisnál hamarabb nem várható, de jöhet vakcina máshonnan is tömegesen, és addig is érkezhet kisebb mennyiségben Európából is - mondta a miniszterelnök.

Lesz egy részleges megkönnyebbülés december vége, január környékén, és egy felszabadulás áprilisban - összegzett.

Orbán Viktor megerősítette: a "laboratóriumnak" Ausztriát tekinti, mindig az osztrákokat nézi, és a fertőzések számát tekintve Magyarország nagyjából most van ott, ahol Ausztria volt egy héttel ezelőtt, amikor ott is bevezették a kijárási tilalmat.

Közölte: ahogy fut fel a járvány, a tudósok, elemzők véleménye szerint

50 százalék az esélye, hogy a mostani orvos-, ápoló- és betegmozgatószámmal képesek kezelni a helyzetet,

ami túl nagy kockázat, ezért meg kellett hozni a korlátozásokat.

Medikusokat, orvostanhallgatókat is szolgálatba állítanak, mert kevesebb az ember, mint amennyi a betegekhez optimális esetben szükséges - jegyezte meg. Arról is beszélt, hogy ha az emberek nem lettek volna fegyelmezettek, Magyarország hamarabb jutott volna el a kijárási tilalom időpontjához.

Arra a felvetésre, hogy a kijárási tilalom miatt nem tartanak-e délutáni tumultusoktól például az élelmiszerboltokban, azt válaszolta: tartanak ettől, de bíznak az emberek közbölcsességében, a távolság betartásában.

Megjegyezte: Szlovákiában az összes embert letesztelték, várja, hogy levonják ennek következtetéseit, és azokat is beépíthessék a magyar tapasztalatokba.

A miniszterelnök jelezte, a kijárási tilalom és a korlátozások most egy hónapra szólnak, és két hét múlva tud beszámolni az intézkedések eredményéről. Ha jók az eredmények, "karácsony környékén már szabadulhatunk" - fogalmazott.

Reagáló közleményében a Jobbik azt írta, ha már kötelező a maszkhasználat a közterületeken, akkor adják is oda ingyen az embereknek, hiszen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az állampolgárok pénzén tonnaszámra vásárolt belőlük.

Biztosítsa az állam a segítséget minden magyar embernek, és juttasson el maszkot minden háztartásba!

Emellett felszólították Orbán Viktort, hogy ne a biztonságosságot megnyugtatóan garantálni nem képes, "keleti despota cimboráitól" rendeljen bizonytalan minőségű vakcinákat, hanem az Európai Unió által megrendelt, klinikailag tesztelt és hatásosnak bizonyuló amerikai, illetve német vakcinákból szerezzen meg minél többet a magyar emberek számára.

Rendeleti kormányzás - Semjén Zsolt máris módosítaná a választási törvényt

A legérdekesebb módosítás mindenképpen az, hogy nehezebb lesz pártlistát állítani, ugyanis a szövegben az szerepel, hogy "pártlistát az a párt állíthat, amely - legalább kilenc megyében és a fővárosban - legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított." Korábban elég volt csupán 27 választókerületben elindul. Azonban így több állami támogatáshoz juthatnak a pártok.