Orbán: 2,5 milliárdos euróhitelt vett fel az ország

Orbán: 2,5 milliárdos euróhitelt vett fel az ország

Orbán Viktor reggel a Kossuth Rádióban arról is beszélt, hogy múlt héten Magyarország az EU nélkül, önállóan kint volt a pénzpiacon és sikeresen vett fel kölcsönt. A kormányfő szerint ha elhúzódik az uniós jogállamisági-pénzügyi vita, hazánk tavasz végén akkor is megindítja azokat a programokat, amiket akar, fejlesztés nem fog elmaradni. 

A miniszterelnök hozzátette, nem nagyon boldog, de néha erre van szükség, ezért 2,5 milliárd eurót vettek fel. Részben lejár egy nagyobb tartozás a következő év első negyedévében, részben nem tudták, hogy az európai viták hogyan zajlanak, ezért pénzügyi tartalék kell.

2,5 milliárd euróról, 800-900 milliárdnyi forintról van szó, a felét tíz évre,  a másik felét harminc évre vették fel.

Orbán szerint ma Magyarország gazdasági megítélése még a nyugati piacokon is olyan stabil, hogy ilyen forrásokhoz tudunk jutni.

A Portfolio a Reuters alapján részletesebben írt arról, hogy pontosan miről van szó: összesen 2,5 milliárd euró értékben adott el 10 és 30 éves devizakötvényeket Magyarország, ezekre több mint ötszörös kereslet volt. A Telex szerint állítólag a gondolat és a döntés megszületésétől, a deal lezárásáig mindössze 3 nap telt el.