Gyártási hiba miatt újratesztelteti vakcináját az AstraZeneca gyógyszeripari cég

Gyártási hiba miatt újratesztelteti vakcináját az AstraZeneca gyógyszeripari cég

Tegnap lehetett olvasni arról, hogy problémák vannak a brit-svéd gyógyszeripari cég, az AstraZeneca vakcinakutatásának egy részével miután kiderült, a gyártásnál és a kutatások megtervezésénél is hibáztak, ezért kérdésessé vált, hogy valóban 70 százalékos hatékonyságú-e az oltóanyaga.

Friss hírek szerint új kutatás indul majd a kétrészes kísérletsorozat 90 százalékos hatékonyságú ágának megerősítésére, a vakcina engedélyeztetése azonban így is folyamatban van.

Az AstraZeneca hétfőn még azt közölte, hogy az Oxfordi Egyetemmel közösen kifejlesztett koronavírus-oltása két vizsgálati szegmensben átlagosan 70 százalékos hatékonyságot mutatott a vírus elleni védelemben. Ez az eredmény úgy jött ki, hogy a kutatás két részből állt: egy kisebb alanycsoporttal 90 százalékos hatékonyságot értek el, itt először fél adag, majd egy hónap múlva teljes adag szert kaptak a résztvevők. A második, nagyobb csoportban csak 62 százalékos volt az eredmény, itt kétszer ugyanakkora, teljes adagot kaptak az alanyok.

Vagyis a vakcina 70 százalékos hatékonysági mutatója tehát a két részeredmény összevetéséből jött ki.

Két alapvető probléma volt a sikeresebb csoport esetében: egyrészt gyártási hiba miatt csupán fél adagot kaptak, másrészt nem volt köztük 55 évnél idősebb résztvevő, ami kutatásmódszertani szempontból meglehetősen problémás. Ennek okán a sikeresebb csoport eredményei érvényüket vesztik, és habár a 62 százalékos eredmény marad, a 90 százalékos hatékonyság megkérdőjelezhetővé vált.

A Bloomberg cikke szerint az AstraZeneca vezérigazgatója, Pascal Soriot bejelentette, a cég teljesen új klinikai kutatást fog végezni, hogy így vegye elejét a kialakult zűrzavarnak. A cél az, hogy megerősítsék a 90 százalékos hatékonyságot. A gyártók szerint egyszerűbb teljesen új kísérletekbe kezdeni, mint megismételni a most folyó kísérlet egyik részét. Az új kutatás nem lehet hatással az engedélyeztetésre, a 62 százalékos hatékonyság ugyanis biztos, ami még mindig az Egészségügyi Világszervezet által megszabott határérték, vagyis 50 százalék felett van.

(24.hu)