Koronavírus: titkolja a kormány, hogy mi zajlik a börtönökben

Koronavírus: titkolja a kormány, hogy mi zajlik a börtönökben

Semmilyen tájékoztatást nem volt hajlandó adni Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár azzal kapcsolatban, hogy a koronavírus-járvány milyen mértékben érinti a hazai büntetés-végrehajtási intézményeket.

A parlament honlapján elérhető dokumentumok szerint Lukács László György jobbikos országgyűlési képviselő kért információkat a belügytől arra vonatkozóan, hogy volt-e tömeges megbetegedés a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben, mi a helyzet az ott dolgozókkal, volt-e halálos áldozat, valamint hol, és milyen formában kezelik azokat a fogvatartott betegeket, akik igazoltan Covid-fertőzöttek.

Mint a Jobbik alelnöke fogalmazott, a büntetés-végrehajtási intézetek zárt közösségek, ahol az egymással való érintkezés szinte elkerülhetetlen és sokszor zsúfolt az elhelyezés, az ilyen intézetek különösen veszélyesek mind a dolgozók, mind a fogvatartottak szempontjából.

A Pintér Sándor belügyminiszternek címzett kérdésekre Kontrát Károly államtitkár, miniszterhelyettes válaszolt. Levelében azonban semmilyen konkrétum vagy adat nem szerepelt, csupán arra az egy kérdésre felelt, hogy a vírusfertőzött raboknak a tököli rabkórházat jelölték ki.

Arról tehát semmilyen információt nem osztott meg az államtitkár, hogy milyen fertőzöttségi adatok vannak a magyar bv-rendszerben. Enélkül mindössze egy szeptemberi, még a járvány második hulláma előtt kiadott BvOP-közlemény enged következtetni, mely szerint hazánkban szeptemberig egyetlen fogvatartott sem betegedett meg az új típusú koronavírussal. Ha ez igaz, az azt jelenti, hogy a büntetés-végrehajtás teljes mértékben fertőzöttek nélkül tudta le az első hullámot.

A fogvatartottak a büntetés-végrehajtási intézetbe történő befogadásuk során egészségügyi vizsgálaton esnek át, a vizsgálatot követően - amennyiben nem tapasztalhatók felsőlégúti tünetek - a korábban bevezetett szabályoknak megfelelően közösségbe helyezésük kizárólag 14 nap elkülönítést követően történik meg – írták akkor.