Erdogan egyszerűen „problémának” nevezte Macron francia elnököt

Erdogan, Macron
A hivatalos látogatáson Franciaországban tartózkodó Recep Tayyip Erdogan török államfő (b) és Emmanuel Macron francia elnök kezet fog a megbeszélésüket követő sajtótájékoztatón a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2018. január 5-én.
MTI/EPA/AFP pool/Ludovic Marin

Újabb támadást intézett Emmanuel Macron francia elnök ellen Recep Tayyip Erdogan török elnök a pénteki imát követően Isztambulban.

"Azt kívánom Franciaországnak, hogy szabaduljon meg mihamarább a Macron-problémától"

- hangoztatta Erdogan. Hozzátette: máskülönben Franciaország nem tud felülkerekedni a sárgamellényeseknek a társadalmi igazságtalanság elleni mozgalmán.

Kijelentette, hogy Párizs elvesztette hitelét közvetítőként az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) minszki csoportjában, amely 1990-ben jött létre az Örményország és Azerbajdzsán közti első háború után, hogy közvetítsen a felek közt Hegyi-Karabah ügyében. Erdogan ezzel arra utalt, hogy november 25-én a francia szenátus nem kötelező határozatot fogadott el, amely arra szólítja fel a francia vezetést, hogy ismerje el az önhatalmúlag kikiáltott Hegyi-karabahi Köztársaságot.

Macron a Brut hírportálnak nyilatkozva több tiszteletet követelt Erdogantól.

"Hiszek a tiszteletben. A politikai vezetők közötti sértegetések nem jelentenek jó megoldást" - mondta, majd azért hozzátette azt is, hogy Erdogan korlátozza a török nép jogait.

Párizs és Ankara között az utóbbi időben elmérgesedett a viszony és nyilatkozatháború dúl egy sor vitás kérdés miatt, nem utolsó sorban a líbiai konfliktus, a Földközi-tenger keleti medencéjében található földgázmezők kiaknázása és az Erdogan által francia iszlamofóbiának nevezett ügyek miatt.

Októberben a török államfő úgy fogalmazott, hogy francia hivatali partnerének meg kellene vizsgáltatnia magát, mert védelmébe vette a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat. Akkor a francia hatóságok élesen bírálták a Franciaországgal szembeni török "propagandát" és konzultációra hazarendelték a francia nagykövetet.

A francia elnök hivatala szokatlanul éles hangnemben választolt Erdogan októberi nyilatkozatára:

"A túlzás és a faragatlanság nem megoldás".

Hozzátette, hogy Franciaország elfogadhatatlannak tartja a sértéseket és felszólította Erdogant, hogy változtasson veszélyes politikáján.