A Parlament megszavazta az italcsomagolások kötelező visszaváltását, a Greenpeace továbbra sem elégedett

A Parlament megszavazta az italcsomagolások kötelező visszaváltását, a Greenpeace továbbra sem elégedett

Az Országgyűlés ma megszavazta azt a törvénycsomagot, amely alapján kötelezően visszaválthatóak lesznek az italcsomagolások. Az elfogadott hulladékszabályozás alapján most a kormányon a sor, hogy meghatározza a betétdíjas rendszer működtetéséhez kapcsolódó konkrét előírásokat.

A világ legnagyobb természetvédelmi és környezetvédelmi szervezete, a Greenpeace azt várja a kormánytól, hogy a parlamenti felhatalmazás alapján születendő kormányrendeletben garantálja azt, hogy

a visszaváltott italcsomagolások nagy arányban újrahasznosításra kerülnek, illetve egyre nagyobb arányban kötelező lesz azok újratöltése is.

A Parlament által ma elfogadott törvényjavaslatot azonban nem találja kellőképpen ambiciózusnak a zöld szervezet, szerintük ugyanis a klíma- és ökológiai válság jelenlegi fázisában ennél jóval bátrabb, a valódi fenntarthatóság irányába mutató lépésekre van szükség.

A Greenpeace sajtóközleményében emlékeztet: egy felmérés szerint a magyar lakosság 86%-a a visszaváltás mellett az italcsomagolások újratöltését is támogatja.

A kormány 2020 februárjában meghirdetett Klíma- és Természetvédelmi Akcióterve alapján visszaváltási rendszert az üveg- és műanyag palackokra, valamint a fémdobozokra írnának elő.
 
A Greenpeace Magyarország azt várja, hogy a megszületendő új kormányrendeletekben a kormány garantálja, hogy minél hamarabb induljon el a visszaváltási rendszer és határozzanak meg célszámokat a kötelező újratöltésre is. 

A szervezet az alábbi javaslatokat fogalmazta meg:

  • a visszaváltási díj bevezetésének határideje legyen 2022. január 1. a tervezett 2023. július 1. helyett. Ezzel csökkenteni lehet a több milliárdnyi nem hasznosuló PET-palack és alumínium doboz mennyiségét;
  • tűzzenek ki céldátumot az egyszer használatos italcsomagolások teljes körű újrahasznosítására, legkésőbb 2024-re;
  • határozzanak meg kötelező újratöltési célszámokat vagy újratöltést biztosító gazdasági ösztönzőket, amivel segíteni lehet a hulladékmegelőzést. A Greenpeace Magyarország javaslata szerint legkésőbb 2026-ra az italcsomagolások 70 százalékának újratölthetőnek kell lennie.

Simon Gergely, a Greenpeace kampányfelelőse elmondta:

„Jelenleg a PET és az alumínium italcsomagolások kétharmada nem hasznosul, döntő részük – évi több mint 1 milliárd PET-palack – lerakókban, égetőkben, erdőszélen, patakpartokon végzi. Lejárt az egyszer használatos csomagolóanyagok ideje. Késlekedés nélkül garantálni kell az újratölthető rendszerek kötelező visszahozatalát, valamint garantálni kell, hogy minden hasznosítható italcsomagolás ténylegesen újra is legyen hasznosítva.”

A Greenpeace évek óta kampányol az egyszer használatos termékek és csomagolóanyagok kivezetéséért. A szervezet eldobható italcsomagolások kivezetéséért indított aláírásgyűjtését eddig már 25 ezren írták alá.