Karácsony: Azért, mert a kormány megbolondult, ne a budapestiek szívjanak

Karácsony: Azért, mert a kormány megbolondult, ne a budapestiek szívjanak

"A segítő kezünket próbálják letörni, nehogy már azt gondolja egy választópolgár, hogy a válság alatt az önkormányzatok többet tudtak segíteni, mint a kormány” - mondta Karácsony Gergely a Klubrádiónak, akit az iparűzési adóval kapcsolatos legújabb kormányzati intézkedésről kérdeztek.

Felére csökkenti az iparűzési adót a kormányzat, bajba kerülhetnek a nagyvárosok

A legfontosabb intézkedések közé tartozik, hogy július elsejéig meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, csak annak kell a bankhoz fordulnia, aki továbbra is szeretné törleszteni hitelét. Ezt egyébként már korábban is bejelentették. A korábban elrendelt járványügyi intézkedések miatt az ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat decemberben és januárban a bérköltségek kétharmadának átvállalásával támogatja a kormányzat.

A főpolgármester szerint ez azért egy határ átlépése, mert lehet, hogy az állam valamit kompenzál majd az elvett pénzből, de onnantól, hogy az önkormányzatok mennek kuncsorogni a kormányhoz, elveszik az önkormányzatiság lényege. Szerinte ez arról szól, hogy a lakók önmagukat kormányozzák a polgármesteren keresztül, nem pedig arról, mint a tanácsrendszerben, hogy a településvezetők felmennek a pártközpontba pénzt szerezni. Úgy gondolja, hogy az iparűzési adó az utolsó, amit egy válságban csökkenteni kellene, mert a cégek a bevétel alapján fizetik, és akinek nincs bevétele, nem is tud fizetni.

Karácsony szerint ma 3 millió ember él olyan településen, ahol ellenzéki a vezetés, és az oktatási, járványügyi, gazdasági adatokat látva azt valószínűsíti a kormány céljának, hogy ezeknek az önkormányzatoknak befogják a szájukat a választási kampányban.

Azért, mert a kormány megbolondult, ne a budapestiek szívjanak

- mondta.

A megszorítások miatt egy estére lekapcsolják a karácsonyi fényeket több magyar településen is

A helyi iparűzési adó felének megvonása miatt december 23-án 19 órakor egy estére lekapcsolják az ünnepi díszkivilágítást a Szabad Városok mozgalom településein, az erről szóló közleményt 38 nagyvárosi, valamint kerületi polgármester írta alá és a Facebookon tették közzé. Kiemelik, a városok bevételei elvonásának semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez, annak csakis a Fidesz hatalmi politikájához van köze.