Ostrom után Amerika - Már most elmozdítanák Trumpot

.
Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Megostromolták Trump hívei a washingtoni Capitoliumot, miután megpróbáltak benyomulni az épületbe. A szenátus eközben éppen ülést tartott, hogy megválasszák Joe Bident. A támadás miatt felfüggesztették az ülést, a képviselőket pedig azonnal kimenekítették az épületből. A támadás miatt egy nő az életét vesztette, a CNN értesülései szerint pedig két robbanószerkezetet is hatástalanítottak az épület közelében. Az NBC mindezen felül azt írta, hogy másik 3 személy is életét vesztette. 

A demokrata és a republikánus politikusok egyaránt elítélték a támadást, s többen is Donald Trump leköszönő elnököt okolják a helyzetért. Trump mindeközben arra kérte a tüntetőket, hogy menjenek haza, de továbbra is azt állítja, hogy választási csalás történt. 

George W. Bush volt republikánus amerikai elnök is elítélte a történteket. Mint írta: "visszataszító és szívszorító látvány volt. Banánköztársaságokban vonják így kétségbe a választási eredményeket, nem a mi demokratikus országunkban."

Az éjszakába nyúló szavazáson végül hitelesítette az amerikai szenátus Joe Biden győzelmét, így Donald Trumpot a demokrata politikus fogja váltani. A hitelesített végeredmény szerint 306-232-re nyerte a 2020-as elnökválasztást Joe Biden demokrata elnökjelölt.

Joe Biden hivatalos győzelme után Donald Trump leköszönő elnök közleményében azt mondta, hogy bár szerinte nem volt igazságos a választás, ennek ellenére, január 20-án, az új elnök beiktatása során, rendezetten fogja átadni a hatalmat a demokrata vetélytársa számára.

A demokrata frakció vezetője, valamint Nancy Pelosi, a Kongresszus elnöke azonban nem várna január 20-ig, ő már most felelősségre vonási eljárással (impeachment) elmozdítaná hivatalából Trumpot.

 

A képviselőház elnöke azt kéri, ne várjanak Trump leváltásával január 20-ig

Donald Trumpnak az elnöki hivatalból való azonnali felmentését követelte csütörtökön Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke az Egyesült Államok alkotmányának 25. kiegészítése alapján. Ennek értelmében a kormány tagjainak többsége vagy egy kongresszus által kijelölt testület az alelnök vezetésével alkalmatlannak nyilváníthatja az elnököt feladatai ellátására.

Ha Mike Pence alelnök és Trump kabinetjének tagjai nem távolítják el hivatalából Trumpot, úgy Trump ellen alkotmányos felelősségre vonási eljárást kell indítani

– érvelt Pelosi egy sajtótájékoztatón.

Sajtótájékoztatóján Pelosi Steven Sundnak, az amerikai Capitolium rendőrfőnökének lemondását is követelte, amiért a Trump-párti tüntetők szinte akadálytalanul hatolhattak be a törvényhozás épületébe.

(MTI)

Hivatala lejárta előtt két héttel váltaná le Trumpot a demokrata frakcióvezető

Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője felszólította csütörtökön Donald Trump kormányzatát, hogy mentsék fel az amerikai elnököt hivatalából, miután általa felheccelt hívei megostromolták a washingtoni Capitolium épületét. Schumer közleményében úgy fogalmazott, hogy az amerikai törvényhozás épületének ostroma

az Egyesült Államokkal szembeni lázadásnak minősül, amelyet Donald Trump szított.

„Az elnöknek egy napot sem szabad tovább hivatalban maradnia” – szögezte le.

Schumer szerint

Mike Pence alelnöknek és a kabinetnek kezdeményeznie kell Trump haladéktalan hivatali felmentését

az Egyesült Államok alkotmányának 25-ik kiegészítése alapján. „Ha az alelnök és a kabinet elutasítja, hogy intézkedjen, úgy a kongresszusnak össze kell ülnie és alkotmányos felelősségre vonási eljárással (impeachment) kell felmentenie az elnököt” – fűzte hozzá.

Adam Kinzinger, Illinois republikánus párti képviselője is követelte Trump hivatali felmentését az Egyesült Államok alkotmányának 25-ik kiegészítése alapján.

Minden jel arra mutat, hogy az elnök nemcsak kötelességétől, illetve esküjétől távolodott el, hanem magától a valóságtól

– hangsúlyozta Kinzinger Twitter-oldalán közzétett videójában. Szavai szerint az elnök nem képes ellátni hivatalát, mert – mint fogalmazott – „nem egészséges”. Mint mondta, Trumpnak önként vagy nem önként, de át kell adnia a végrehajtó hatalom feletti ellenőrzést.

Kinzinger az MSNBC hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta, hogy nem zárja ki egy Trump elleni esetleges alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment).

Az amerikai alkotmány 25-ik kiegészítése a hatalom átadásáról rendelkezik az alelnöknek, amennyiben az alelnök a kabinet többségi szavazatával kinyilváníthatja, hogy az elnök nem képes többé ellátni hivatalát.

Jeff Rosen ügyvivő igazságügyi miniszter bejelentette, hogy már csütörtökön

vádat emelnek az erőszakos zavargás egyes résztvevői ellen.

Hozzátette, hogy a szövetségi hatóságok folytatják a nyomozást és ennek kapcsán jelezte, hogy további őrizetbevételekre is lehet számítani.

„Az igazságügyi minisztérium mindent megtesz azért, hogy a kormányunk és jogállamunk elleni támadásért felelős személyeket a törvény teljes szigorával felelősségre vonja” – jelentette ki Rosen.

(MTI)

Trump egyik legfőbb támogatója is beszólt a távozó elnöknek

Donald Trump amerikai elnök

elárulta hivatalát és támogatóit

azzal a magatartásával, amellyel előidézte, hogy híveinek erőszakos tömege megostromolta a Capitoliumot – hangsúlyozta csütörtökön William Barr korábbi amerikai igazságügyi miniszter. A hírügynökségek által ismertetett közleményben Barr megbocsáthatatlannak nevezte, hogy az elnök rávette a tömeget a kongresszus elleni rohamra.

Barr – aki egyike volt Trump leghűségesebb és legodaadóbb támogatóinak – a múlt hónapban mondott le, mivel

nem értett egyet az elnöknek a választási csalással kapcsolatos vádjaival.

Chad Wolf ügyvivő belbiztonsági miniszter csütörtökön felszólította Trumpot, hogy ítélje el a politikai erőszakot a történtek nyomán. „Most láthatjuk, hogy az elnök egyes hívei erőszakhoz folyamodnak eszközként annak érdekében, hogy politikai célokat érjenek el. Ez elfogadhatatlan” – fogalmazott egy közleményben Wolf, hozzátéve, hogy ő maga nem mond le. „Ezek az erőszakos cselekmények észszerűtlenek, és kérem az elnököt, illetve minden megválasztott tisztségviselőt, hogy határozottan ítélje el az előző napi erőszakot” – tette hozzá.

Ezzel egy időben több, az elnök által kinevezett kormányzati tisztségviselő jelezte lemondását tisztségéről.

Így bejelentette távozását tisztségéből Ryan Tully, Trump oroszországi ügyekben illetékes tanácsadója, és a várhatóan bejelenti lemondását a nemzetbiztonsági tanács több magas rangú tisztségviselője is – közölte a Reuters hírügynökséggel egy neve elhallgatását kérő, magasabb rangú közigazgatási tisztségviselő.

Ugyancsak bejelentette lemondását az Egyesült Államok észak-írországi különmegbízottjának tisztségéről Mick Mulvaney ügyvezető kabinetfőnök. Mulvaney elmondta, hogy szerda este felhívta Mike Pompeo amerikai külügyminisztert, hogy értesítse őt lépéséről.

(MTI)

Kína is megszólalt a capitoliumi összecsapásról

A béke, stabilitás és biztonság mielőbbi helyreállását reméli Peking azt követően, hogy Donald Trump leköszönő amerikai elnök híveinek egy csoportja szerdán megrohamozta a szövetségi törvényhozás épületét Washingtonban – mondta Hua Csun-jing, a kínai külügyminisztérium szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A szóvivő úgy fogalmazott: „hisszük, hogy az Egyesült Államok népe stabilitásra és békére vágyik, és reméljük, hogy hamarosan biztonságban és stabilitásban lesz részük, különösen a járvány okozta, borús helyzetben”.

Hua ugyanakkor

párhuzamot vont a szerdai washingtoni zavargások és a Hongkongban 2019-ben zajló, kormányellenes tüntetések között,

kiemelve, hogy egyes amerikai sajtóorgánumok és politikusok teljesen eltérően reagáltak a két eseményre. A szóvivő szerint míg egyesek a hongkongi tüntetőket a demokrácia hőseiként ünnepelték és a demonstrációkat „gyönyörű látványként” írták le – utalva ezzel Nancy Pelosi amerikai házelnök kijelentésére –, a szerdai tüntetőket „csőcseléknek” titulálták, és az eseményt mint „zavargásokat” írták le. Hua felhívta a figyelmet arra is, hogy a washingtoni események során négy ember életét vesztette, és úgy vélekedett:

a hongkongi rendőrök egy sokkal súlyosabb helyzetben mérsékletes és profi hozzáállást tanúsítottak.

A kínai külügyi szóvivő továbbá arra szólította fel az amerikai kormányt, hogy tegye meg a szükséges lépéseket az újságírók védelmében, miután a Capitoliumnál több riportert, köztük egy kínai újságírót bántalmazás ért.

(MTI)

Közben Putyin kér egy kávét

Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök híveinek washingtoni tüntetései az Egyesült Államok belügyéinek számítanak – szögezte le Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtökön.

„Ez az Egyesült Államok belügye. Mindemellett ismételten felhívjuk a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok elektori rendszere archaikus, nem felel meg a modern demokratikus normáknak, lehetőséget nyújtva különböző szabálytalanságokra, az amerikai sajtó pedig a politikai küzdelem eszközévé vált. Nagyrészt ez idézte elő a társadalom megosztottságát az Egyesült Államokban, aminek most tanúi lehetünk” – jelentette ki az orosz külügyi tárca szóvivője.

„Az kívánjuk a baráti amerikai népnek, hogy tisztességgel vészelje át történelmének e drámai pillanatát” – tette hozzá Zaharova.

(MTI)

Trollok - Elfogatóparancsot adott ki Irak Trump ellen

Elfogatóparancsot adott ki csütörtökön egy iraki bíróság Donald Trump amerikai elnök ellen annak a nyomozásnak a keretében, amelyet Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező iraki milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetőjének egy évvel ezelőtti meggyilkolása ügyében folytatnak - írja a Magyar Távirati Iroda. 

Muhandiszt az Egyesült Államok likvidálta egy célzott dróntámadásban, amelyben az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű elitegységét vezető Kászim Szulejmánival is végeztek. Az Egyesült Államok lépése kiélezte a feszültséget a térségben. Szulejmáni halála után Irán rakétatámadásokat intézett olyan iraki támaszpontok ellen, ahol amerikai katonák állomásoztak a nemzetközi terrorellenes szövetség keretében. Agnes Callamard, a bírósági eljárás nélküli kivégzésekre szakosodott ENSZ-jelentéstevő szerint Washington cselekedetével törvényt sértett, mivel a két katonai parancsnokkal valódi, közvetlen fenyegetés hiányában végeztek.

Az ügy miatt tavaly júniusban Irán is elfogatóparancsot adott ki Donald Trump ellen, és az Interpol nemzetközi rendőri szervezet segítségét kérte az amerikai elnök és több tucat washingtoni tisztségviselő kézre kerítéséhez.

Az iraki bíróság annyit közölt még csütörtökön, hogy az előzetes vizsgálat már lezárult, de a nyomozás folytatódik annak érdekében, hogy megtalálják a támadás hátterében álló további személyeket.

Izrael is megdöbbent

Az izraeli politikusok döbbenetüket fejezték ki annak nyomán, hogy Donald Trump leköszönő amerikai elnök híveinek egy csoportja szerdán megrohamozta a szövetségi törvényhozás épületét Washingtonban, és elítélték a történteket.

Benjámin Netanjahu kormányfő, Donald Trump egyik legszorosabb szövetségese csütörtökön gyalázatos tettnek nevezte a történteket, "amelyet el kell ítélni". A Capitolium tüntetők általi megostromlását tombolásnak minősítve hozzátette, "nincs kétsége afelől, hogy az amerikai demokrácia győzedelmeskedni fog, mindig is így volt".    

"Határozottan el kell ítélni a globális demokrácia fellegvára elleni támadást"

- közölte Gabi Askenazi külügyminiszter csütörtökre virradóra.

"Biztos vagyok abban, hogy az amerikai nép és megválasztott képviselőik tudják, miként kell elhárítani ezt a támadást, és továbbra is határozottan megvédik az állam alapjául szolgáló értékeket, amelyek mindannyiunk számára fontosak"

- tette hozzá a centrista Kék-Fehér párt politikusa, aki már bejelentette, hogy a március végi választások után visszavonul a politikai élettől.

(MTI nyomán)

Szöveges, fotós, videós összefoglaló a történtekről:

Az amerikai demokrácia egyik sötét napja

Tegnapra volt meghirdetve az a kongresszusi ülés, amelyben összesítették volna az amerikai elnökválasztás elektori szavazatait, a törvényhozás épületének közelében Donald Trump mondott beszédet, aki egyértelművé tette, Mike Pence alelnök felelőssége, hogy elutasítsa az elektori voksokat, így blokkolva Joe Biden elnökké válását.

 

Trump: rendezetten fog menni a hatalom átadása

Joe Biden hivatalos győzelme után Donald Trump leköszönő elnök közleményében azt mondta, hogy bár nem szerinte nem volt igazságos a választás, ennek ellenére, január 20-án, az új elnök beiktatása során, rendezetten fogja átadni a hatalmat a demokrata vetélytársa számára. Trump hozzátette:

"Mindig is azt mondtam, hogy folytatni fogjuk a harcot azért, hogy csak a törvényes szavazatokat számolhassuk. Noha ez az amerikai történelem legjobb első ciklusának végét jelenti, ez csak annak kezdete, hogy Amerikát ismét naggyá tegyük."

 

Hitelesítették Joe Biden győzelmét

Hitelesítette az amerikai szenátus Joe Biden győzelmét, így Donald Trumpot a demokrata politikus fogja váltani. A hitelesített végeredmény szerint 306-232-re nyerte a 2020-as elnökválasztást Joe Biden demokrata elnökjelölt.

Mike Pence leköszönő republikánus alelnök azt kérte mindenkitől, folytassák a munkát a továbbiakban is.

Magyarország is szóba került a Capitoliumban

„20 éve még azt hittük, hogy a történelem a demokrácia felé halad, de az ma visszavonulóban van Magyarországon és Törökországban"

- mondta ezt  Angus King az amerikai szenátus ülésén, azok után, hogy Trump hívei betörtek a kongresszus épületébe. A független, de a demokrata frakcióval szavazó politikus arról beszélt, hogy - bár ma már természetesnek vesszük - a demokrácia csak anomália a világtörténelemben, mert az államokat általában diktátorok, királyok vagy hadurak vezették.

(Euronews nyomán)

Kiderült, hogy ki a kongresszus épületébe betörő kőkorszaki ember

A 444.hu szúrta ki, hogy a kőkorszaki harci díszben pompázó férfi, Jake Angeli, akit többnyire úgy ismernek az amerikai sajtóban, mint QAnon Shaman. A férfi bejutott a szenátus üléstermébe is.

A lap szerint QAnon tagjai abban hisznek, hogy Trump elnök titokban háborút indított egy globális, a demokrata politikai elitet és a szupergazdagokat is behálózó, sátánista-pedofil bűnszervezet ellen.