Kedden két újabb szállítmány érkezik a koronavírus elleni oltásból

Kedden két újabb szállítmány érkezik a koronavírus elleni oltásból

A kormány a koronavírus elleni védekezés sikere érdekében február 1-jéig meghosszabbította a veszélyhelyzeti intézkedéseket – közölte az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes, a testület ügyeleti csoportjának helyettes vezetője.

A hétvégi rendőri intézkedések adatait ismertetve elmondta, a maszkviselési szabályok megsértése miatt 610 fő ellen intézkedtek, közülük 535-en a közterületi maszkviselés szabályait szegték meg, 1-an a közösségi közlekedésre vonatkozó maszkelőírásoknak nem tettek eleget, míg az üzletekre, bevásárlóközpontokra vonatkozó szabályok megsértése miatt 57 esetben kellett intézkedniük. A kijárási korlátozások megsértése miatt 1365 fő ellen intézkedtek, ebből 1344-en a kijárási tilalmat szegték meg, 2 fő a kutyasétáltatásra vonatkozó 500 méteres korlátot lépte túl, míg 19 fő ellen a csoportosulás tilalmának megszegése miatt indult eljárás.

Az alezredes azt is ismertette, a hétvége folyamán egy XIII. kerületi lakásba szálltak ki, mert hangos zenéről kaptak bejelentést. A lakásban összesen 20 fő tartott tiltott összejövetelt, ellenük szabálysértési feljelentést tettek.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője arról tájékoztatott, folyamatosan zajlik az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonok lakóinak oltása. Eddig 71 ezer oltást adtak be, amiből 6642-t idősotthoni lakó vagy ott dolgozó személy kapott.

A szakember azt is közölte,

kedden újabb vakcinaszállítmányok fognak érkezni.

A Pfizer vakcinájából 39 ezer ember beoltására elegendő szer, míg a Modernától 3600 fő beoltására elegendő vakcinát várnak.

Mindkettő vakcina mRNS technológiával készült, a felhasználásukkal kapcsolatban lényeges különbség nincs a két vakcina között

– húzta alá.

Hozzátette, közben zajlik a felkészülés a védekezésben közvetlenül részt vevő rendvédelmi dolgozók oltására is.

Galgóczi Ágnes újságírói kérdésre ismertette, a Pfizertől hetente fog érkezni az oltóanyagból, míg a Moderna kéthetes periódusokban fog szállítani.